Amsterdam Bewaar

Amsterdamse start-up Peaks belegt je wisselgeld

Wie een koffie van 3,30 euro pint, stort meteen 70 cent in z'n beleggingsportefeuille.
Wie een koffie van 3,30 euro pint, stort meteen 70 cent in z'n beleggingsportefeuille. © AFP

Een kopje koffie pinnen en meteen het 'wisselgeld' beleggen. Dat is het idee achter de Amsterdamse start-up Peaks.

Woensdag werd bekend dat de Rabobank een 'forse investering' heeft gedaan in de nieuwe app. Met Peaks wordt elk gepint bedrag naar boven afgerond en het verschil automatisch gestoken in een indexfonds. Wie dus een latte macchiato van 3,30 euro pint, stort meteen 70 cent in z'n beleggingsportefeuille. Ook kun je daarnaast los geld opzij zetten. 

Het gemak waarmee dit gaat moet Nederlanders aan het beleggen krijgen, en met name jongeren. "Het is goed om jong te beginnen met beleggen, ook al is het maar met weinig. Dan heb je nog een lange horizon voor je om wat op te bouwen en te profiteren," zegt Sijbrand Tieleman, één van de oprichters van Peaks. 

Piekenpijp
En dat is volgens hem belangrijk, omdat nu veel te weinig jongeren een potje opbouwen. "En dat terwijl eigen geld voor steeds meer dingen noodzakelijk is, zoals je eerste huis kopen en een pensioen. En een spaarrekening levert je praktisch niks meer op."

Maar zoals altijd met beleggen, kleven er ook risico's aan het gebruik van de 'online piekenpijp' - een ouderwetse buis die je vulde met overgebleven gulden - zoals de start-up het noemt. "Die risico's kunnen we niet wegnemen. Maar je kunt een nieuwe koffie kopen van je wisselgeld, of het in een beleggingsfonds stoppen," zegt Tieleman. 

Gebruikers van Peaks kunnen daarnaast zelf een risicoprofiel kiezen, waarbij het rendement afhangt van het onzekerheid. Ook kan de keuze worden gemaakt uit een duurzaam of minder duurzaam profiel.

Rendement
Voor écht jonge beleggers tussen de 18 en 22 jaar is Peaks gratis te gebruiken, maar andere gebruikers betalen na een gratis proefperiode van drie maanden een euro per maand. Daartegenover staat natuurlijk het nodige gemak, maar de maandelijkse kosten betekenen wel dat de microbelegger niet direct gaat verdienen. Wie maandelijks enkel zijn wisselgeld belegt - Tieleman schat dat dat gemiddeld zo'n 25 tot 30 euro per maand is - moet aardig wat rendement halen om uit de kosten te komen.

"Maar als je lang genoeg doorgaat en naast je wisselgeld ook bijvoorbeeld je vakantiegeld belegt, is er prima aan te verdienen," aldus Tieleman. Wie echter boven een belegd vermogen van 2500 euro komt, betaalt daarover een half procent per jaar. 

De start-up is op dit moment druk bezig met de app en de nodige vergunningen, maar verwacht in de zomer te kunnen lanceren. Dan moeten niet alleen rekeninghouders van de Rabobank van de dienst gebruik kunnen maken, maar ook van andere Nederlandse banken.