Amsterdam Bewaar

Amsterdamse school reageert op 'lachen' om aanslagen

Het Berlage Lyceum in De Pijp
Het Berlage Lyceum in De Pijp © Het Parool

Het Berlage Lyceum in Zuid heeft vrijdag in een verklaring gereageerd op de ophef die afgelopen dinsdag ontstond naar aanleiding van een tweet van een van hun leerlingen.

Het meisje liet in 140 tekens haar ongenoegen blijken over de reacties van haar klasgenoten op de aanslagen in Brussel. Ze zouden erom hebben gelachen en hardop de wens hebben uitgesproken dat er zoveel mogelijk slachtoffers zouden vallen.

Het Berlage Lyceum is met de klas in gesprek gegaan en stelt dat geen enkele leerling zich herkent in de tweets. "De bijeenkomst met de leerlingen was indringend en vruchtbaar," schrijft rector Annette Sloan. Op de vraag of hiermee wordt bedoeld dat de tweet van de leerling is gelogen, wil de rector geen antwoord geven.

Sloan is in de verklaring ook kritisch op de media. Journalisten zouden het meisje, ondanks herhaalde verzoeken, niet met rust hebben gelaten. "Hiermee zijn onze leerlingen onderdeel geworden van een politiek debat. Velen van hen zijn hier boos en verdrietig over. We betreuren dit ten zeerste."

Ondanks dat de leerling in een van de tweets stelt de school zo snel mogelijk te willen verlaten, is dat volgens Sloan niet meer het geval.

"Anders dan de tweet weergeeft, wil de leerling hier op school blijven. Haar ouders zijn het ermee eens. Sterker nog, ze willen dat hun kind zo snel mogelijk het normale schoolleven weer op kan pakken."