Amsterdamse scholier wint KNAW Onderwijsprijs met profielwerkstuk

Yasmin Dijksterhuis, zes vwo-leerling op het Cartesius Lyceum, heeft met haar profielwerkstuk de eerste prijs van de KNAW Onderwijsprijs voor Natuur & Gezondheid gewonnen.

Links vooraan Yasmin Dijksterhuis. In het midden achteraan Sera van Lange, rechts van haar Isa Veeneman. Vooraan in het blauwe pak Fettah El Bardai, achter hem Moos Nijssen.Beeld Inge Hoogland

Dijksterhuis bouwde zelf een kas om te onderzoeken of voedselgewassen daarin beter groeien in aarde of in de stromende voedingsoplossing hydroponic. Ze zaaide slaplanten en sperziebonen en kreeg te maken met schimmelplagen, schommelende pH-waarden en sterfte. De jury prijst de originaliteit van haar idee en is vol lof over Dijksterhuis’ ‘betrokkenheid bij het wereldwijde voedselvraagstuk, haar enorme enthousiasme, passie en doorzettingsvermogen’.

Naast Dijksterhuis vielen nog vier andere Amsterdamse leerlingen in de prijzen. Cygnus Gymnasium-scholieren Moos Nijssen en Fettah El Bardai wonnen de tweede prijs in de categorie Natuur & Techniek door een werkend prototype te ontwikkelen van een apparaat dat helpt te navigeren op basis van trillingen. Sera van Lange en Isa Veeneman van het Spinozalyceum wonnen de derde prijs in de categorie Natuur & Gezondheid door te onderzoeken hoe schoolkinderen denken over jongens en meisjes die meer of minder wijdbeens staan.

De KNAW Onderwijsprijs wordt jaarlijks uitgereikt in categorieën van de vier profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. De eerste prijs betreft een studiebeurs voor het eerste collegejaar van 2000 euro, de tweede en derde prijs wonnen respectievelijk een bedrag van 1500 en 1000 euro. De docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid ontvangen een oorkonde en de scholen van de leerlingen een plaquette.

Navigatieapparaat voor blinden wint tweede plek KNAW Onderwijsprijs

Moos Nijssen (17) en Fettah El Bardai wonnen dinsdag de tweede plek van de KNAW Onderwijsprijs met hun ultrasone navigatieapparaat voor blinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden