Nieuws

Amsterdamse scholier (15) aangehouden voor wurgen vier medeleerlingen tijdens ‘stikspel’

Een 15-jarige scholier uit Amsterdam is begin deze maand aangehouden voor het verwurgen van vier medeleerlingen als onderdeel van het zogenoemde stik- of wurgspel. Hoewel de vier leerlingen korte tijd het bewustzijn verloren, raakte er niemand bij gewond.

Olaf Heyblom
Omwille van de privacy geblurde schermafbeeldingen van mensen die de ‘choking challenge’ doen op TikTok. Beeld Tiktok/Het Parool
Omwille van de privacy geblurde schermafbeeldingen van mensen die de ‘choking challenge’ doen op TikTok.Beeld Tiktok/Het Parool

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanhouding donderdag bekendgemaat. Het OM meldde ook dat de scholier direct weer op vrije voeten was gesteld. De officier van justitie vindt het in het belang van zowel de jongen als de maatschappij dat hij aan zijn gedrag gaat werken om herhaling te voorkomen. Het OM beraadt zich nog op een eventuele vervolging.

Verwurging is strafbaar, ook als dat met wederzijdse instemming gebeurt. Voor vervolging is het geen voorwaarde dat er mensen gewond zijn geraakt of erger. “Het verwurgen van iemand zien wij niet als een spelletje, maar als een misdrijf,” aldus een woordvoerder van het OM.

Wurgspel

Het wurgspel – ook wel de choking game genoemd – lijkt de laatste tijd aan populariteit te winnen, aangejaagd door sociale media. Het doel van het ‘spel’: een kortstondige roes als gevolg van een zuurstoftekort dat ontstaat door het dichtknijpen van de halsslagader.

In binnen- en buitenland zijn hierdoor al mensen overleden, zegt een Amsterdamse jeugdofficier van justitie. “Door het zuurstoftekort kan ernstige schade in de hersenen ontstaan, met alle gevolgen van dien. Het gebrek aan zuurstof kan bovendien spasmen veroorzaken of ervoor zorgen dat iemand flauwvalt en daarbij ongelukkig neerkomt.”

De flauwval-challenge doet al enkele maanden de ronde op TikTok in Nederland. De bedoeling van de challenge is dat mensen zichzelf verstikken om kortstondig in een roes te raken. Nieuw is nu dat een ánder de verstikking veroorzaakt.

De verwurgingen waarvan de jongen wordt verdacht, speelden zich af op een school en werden door een camera van de school vastgelegd. Het OM wil niet zeggen om welke school het gaat. Een woordvoerder van het OM heeft geen aanwijzingen dat beelden van de gebeurtenissen zijn gedeeld op sociale media. Geen van de vier door de Amsterdamse scholier gewurgde medescholieren hoefde overigens naar een ziekenhuis.

Doden

Al in 2008 waarschuwde de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC voor de zogeheten choking game, nadat er in voorgaande jaren tientallen tieners door waren overleden. In Nederland kwam in 2017 een 16-jarige jongen uit Arkel (Zuid-Holland) om het leven na de choking challenge, die hij vastlegde met zijn mobieltje.

In Groot-Brittanië raakte onlangs de twaalfjarige Archie Battersbee hersendood nadat hij volgens zijn moeder meedeed aan een online challenge om opzettelijk bewusteloos te geraken. Twee weken geleden werd hij van de beademing gehaald. Hij stierf korte tijd daarna.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden