Nieuws

Amsterdamse rechter: kakkerlak op vlag Israël beledigt Joden

Het is beledigend voor Joden als iemand een vlag van Israël draagt waarop de blauwe davidsster is vervangen door een blauwe kakkerlak. Het valt niet onder de vrijheid van meningsuiting, heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald.

Het Parool
Robbert-Willem van N., anti-Israëldemonstrant met 'kakkerlakvlag'. Beeld Michaël Jacobs
Robbert-Willem van N., anti-Israëldemonstrant met 'kakkerlakvlag'.Beeld Michaël Jacobs

De bekende anti-Israëldemonstrant Robert-Willem van N. (66), die de vlag vertoonde, krijgt een voorwaardelijke boete van 350 euro.

De man deed op 7 juni 2018 mee aan een demonstratie tegen Israël op de Dam in Amsterdam. Tijdens het protest kreeg hij een aanvaring met omstanders die het niet met zijn standpunt eens waren. Toen liet hij ze de vlag met de kakkerlak erop zien.

Nazivlag

Michaël Jacobs (69), tweede generatie slachtoffer van de Holocaust, deed aangifte, zoals hij al tientallen keren aangifte tegen anti-Israëldemonstranten deed, van antisemitisme en discriminatie. Het OM heeft Van N., die in 2017 een nazivlag bij zich droeg, hier nooit eerder voor vervolgd.

Dit keer werd hij aangeklaagd, maar de rechtbank sprak hem vorig jaar vrij. Volgens de rechters toen was de vlag gericht tegen de staat Israël en niet tegen Joden.

Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep en kreeg gelijk van het gerechtshof. Dat vindt de vlag wel degelijk beledigend voor Joden. In de Tweede Wereldoorlog zijn namelijk veel Joden ‘in Duitse concentratiekampen omgebracht, als waren zij ongedierte’, aldus het hof. Van N. kon ook zonder de vlag kritiek uiten op het beleid van de staat Israël, was het oordeel.

Ronnie Eisenmann, advocaat van Jacobs, noemt de uitspraak een ‘grote opluchting en overwinning’ voor zijn cliënt. “Het hof heeft terecht geoordeeld dat het afbeelden van een kakkerlak op de Israëlische vlag wel degelijk beledigend is voor Joden en voorbij kritiek op Israël of de vrijheid van meningsuiting gaat.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden