Amsterdamse rechtbank levert Polen niet meer uit

De Amsterdamse rechtbank wil Poolse verdachten niet langer aan Polen uitleveren omdat de rechtbanken daar ‘niet onafhankelijk meer zijn’ van de regering. De rechtbank vraagt het Hof van Justitie van de ­Europese Unie een oordeel over dat standpunt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank moest oordelen over de overlevering van een 32-jarige Pool die in zijn thuisland al sinds 2015 wordt verdacht van de invoer van een kleine 200 kilo marihuana, 4 kilo amfetamine, 4 kilo hasj en 1,6 kilo coke. Hij zou dat samen met criminele compagnons hebben gedaan.

De Amsterdamse rechters zaten met dat verzoek in hun maag omdat het recht op een eerlijk proces in Polen al sinds 2017 ‘onder druk staat’ en de Poolse rechtbanken volgens de rechters kampen met politieke inmenging.

Niet meer onafhankelijk

Zo bemoeit de Poolse regering zich met de benoeming van rechters en (vice-)presidenten van rechtbanken en andere gerechtelijke instanties. Sinds eind 2019 geldt bovendien een nieuw tuchtrecht voor rechters, dat het regime onwelgevallige rechters verder in de problemen brengt.

‘Al deze ontwikkelingen bij elkaar tasten de onafhankelijkheid van de Poolse gerechten zo ernstig aan dat zij volgens de Internationale Rechtshulpkamer nu niet meer onafhankelijk kunnen zijn ten opzichte van de Poolse regering en het Poolse parlement’, schrijft de Amsterdamse rechtbank in een persbericht.

Omdat de visie van de Amsterdamse rechtbank grote gevolgen kan hebben voor verdachten uit Polen die hier worden of zijn gepakt – en die de Amsterdamse rechtbank dus niet meer aan Polen wil overleveren – vraagt de rechtbank aan het Hof van Justitie van de EU of dit oordeel de juiste uitleg is van het Europese recht.

Verdachte vrijlaten

De rechtbank vraagt het Europese Hof de vragen met spoed te beantwoorden omdat de Pool om wie alles draait alleen vastzit omdat Polen om zijn overlevering heeft gevraagd. Als hij níét naar Polen overgebracht wordt, moet hij worden vrijgelaten, omdat Nederland geen zaak tegen hem heeft.

De Amsterdamse rechters gaan niet over één nacht ijs en zijn al maanden intensief met het vraagstuk bezig. Op verschillende zittingen hebben het Openbaar Ministerie en de advocaten van de Pool hun standpunten uiteengezet.

Vooral de raadslieden van de verdachte hebben er steeds voor gepleit zijn overlevering te blokkeren. Niet alleen vanwege de staat van de rechtspraak in Polen overigens, maar ook omdat de Poolse autoriteiten maar mondjesmaat hebben gereageerd op verzoeken om nadere informatie over de verdenking.

Zo kwam slechts antwoord op twee van de tien inhoudelijke vragen die de Nederlandse autoriteiten aan Polen hadden gesteld over de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden