Amsterdam Bewaar

Rechercheurs identificeren 30 in Amsterdam begraven doden

Willem Doorn en Carina van Leeuwen op begraafplaats Sint Barbara bij de plek waar onbekende overledenen liggen.
Willem Doorn en Carina van Leeuwen op begraafplaats Sint Barbara bij de plek waar onbekende overledenen liggen. © Dingena Mol

Rechercheurs Carina van Leeuwen en Willem Doorn hebben dertig onbekende doden geïdentificeerd die in Amsterdam zijn begraven.

De dertig overledenen zijn allemaal afkomstig uit het buitenland. Oorzaak van hun overlijden is veelal overmatig drugsgebruik, verdrinking of zelfmoord.

De twee collega's vinden het namelijk niet kunnen dat in Nederland mensen zonder naam begraven liggen. In 2011 startten zij het project Identificatie Onbekende Doden dna-databank Vermiste Personen. 

Het is vanaf 2010 verplicht om dna af te nemen van niet-­geïdentificeerde stoffelijk overschotten voordat deze begraven worden. De profielen worden in de dna-databank voor Vermiste Personen opgeslagen. De databank wordt door het Nederlands Forensisch Instituut beheerd.

Bij overledenen van voor 2010 is daarentegen niet altijd dna afgenomen. Van Leeuwen wist dat de nieuwe technieken haar in staat zouden stellen een groot aantal personen alsnog te identificeren. Het doel van de rechercheurs is om alle 96 onbekende doden in Amsterdam te identificeren.

Lees meer: Onbekend, maar niet vergeten: doden krijgen hun naam terug (+)