Amsterdamse politie zeer divers, toch slechte afspiegeling bevolking

De Amsterdamse politie is het meest diverse korps van Nederland, maar vormt tegelijkertijd een erg slechte afspiegeling van de bevolking als het gaat om de migratieachtergrond.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus, op basis van maandag gepubliceerde CBS-cijfers over diversiteit bij de politie. Het datajournalistiek bureau keek naar cijfers onder medewerkers van de ‘operationele politiemacht’, medewerkers die een primaire politietaak vervullen.

Wat blijkt: het Amsterdamse politiekorps staat bovenaan twee lijstjes. Aan de ene kant heeft 12 procent van de agenten een niet-westerse achtergrond, het hoogste percentage van het land. Landelijk is slechts 6 procent van alle politiemedewerkers van niet-westerse komaf.

Goede cijfers voor het Amsterdamse korps, zo lijkt het, maar in perspectief van de bevolkingssamenstelling van de stad valt het bitter tegen. De Amsterdamse bevolking telt namelijk een relatief grote groep mensen van niet westerse-komaf: 33 procent.

Veel kleiner is bijvoorbeeld het verschil bij korps Oost-Nederland, waar 5 procent van de agenten een niet-westerse migratieachtergrond heeft. Dat benadert het percentage onder de inwoners: 6 procent.

Maatwerk bij werving agenten

Dat het beter moet, weet ook de politie. Er lopen momenteel verschillende programma’s om het korps diverser te maken. Zo wordt er, zo meldt de politie, tijdens de werving van nieuwe agenten ‘maatwerk toegepast’ - onder meer door de inzet van netwerken van agenten. Ook wil de politie beter in kaart brengen waarom agenten vertrekken.

Toch gaat de verandering langzaam, zo blijkt uit de cijfers. In veruit de meeste regio’s bleef het percentage medewerkers met een niet-westerse achtergrond in 2019 gelijk ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de politie heeft dit onder meer te maken met het trage verloop onder de medewerkers. Doordat er in 2019 maar 4 procent uitstroomde, bleef 96 procent van het personeelsbestand gelijk. Bij een groter verloop zou de opbouw van het personeelsbestand sneller kunnen worden aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden