Amsterdam Bewaar

Amsterdamse ouders steunen stakende leraren

Amsterdamse ouders steunen stakende leraren
© ANP

Een groep ouders uit Oost, Zeeburg en IJburg steunt de stakende basisschoolleraren. Onder de naam Ouders voor Goed Onderwijs lopen ze woensdag mee met de demonstratie.

Initiatiefnemers Jennifer Petterson (radiomaker van onderwijspodcast Opgejaagd) en Roos van Os willen laten zien dat niet alleen leraren zich zorgen maken over het onderwijs.

Pettersson wil af van de hoge prestatiedruk op kinderen. "De toekomst heeft mensen nodig die creatief denken en innovatief zijn. Het onderwijs gaat nu te veel om statische reproductie van kennis, om cijfers en rendement. Op school zouden leerlingen hun talenten maximaal moeten kunnen ontwikkelen."

Eisen
De ouders hebben een lijstje eisen, in aanvulling op die van de leraren (die vooral werkdrukverlaging en hogere salarissen willen).

Ze steunen die eisen, maar willen ook kleinere klassen en meer aandacht voor ieder kind, minimaal twee leerkrachten per klas, minder prestatiegerichte eisen voor kleine kinderen, latere selectie voor het voortgezet onderwijs, meer vrijheid, beweging en spel, andere lesprogramma's en dagindelingen om beter aan te sluiten op de ontwikkelingsfase van kinderen en meer muziek, theater en beeldende vorming.

Om 12 uur, als de protestoptocht van de basisschoolleraren vanaf de Stopera richting het Museumplein vertrekt, loopt de groep ouders mee. Ze roepen ook andere ouders op zich aan te sluiten.

Lees ook: Basisschoolstaking? Dit kun je met de kinderen gaan doen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.