Amsterdamse opvang: niet ingeënte kinderen welkom

Opvanglocaties in Amsterdam zijn niet van plan kinderen te weigeren als ze niet zijn ingeënt. 'We begrijpen wel waarom Berend Botje dit doet.'

David Hielkema
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vrijwel alle kinderopvanglocaties in Amsterdam zeggen het belangrijk te vinden dat kinderen worden ingeënt, blijkt uit een rondgang. Toch zullen de organisaties voorlopig geen kinderen weigeren, zoals kinderopvang Berend Botje vanaf 1 juli gaat doen bij kinderen die geen BMR-prik (bof, mazelen, rodehond) hebben gekregen.

"Inenten is niet het probleem van een kinderopvang. De discussie moet op een politiek en maatschappelijk niveau worden gevoerd," zegt een woordvoerder van kinderopvang Partou. "We begrijpen daarom ook wel waarom Berend Botje dit doet." Met 31 locaties heeft de organisatie een groot aandeel in het aantal kinderdagverblijven in Amsterdam.

'Schijnzekerheid'
Ook Muriëlle Springer, directeur van Kinderrijk, zegt het beleid van Berend Botje te begrijpen, omdat veel ouders ongerust zijn. "Aan de andere kant creëer je hiermee ook schijnzekerheid. Jonge kinderen zijn namelijk nooit volledig ingeënt."

De BMR-prik krijgen peuters pas na veertien maanden, waardoor ze nooit volledig gevaccineerd zijn als ze op een crèche komen. "Daarnaast komen kinderen hier gemiddeld twee dagen per week. Een infectie kan ook tijdens de andere dagen worden opgelopen," zegt Springer.

Humanitas, een andere grote organisatie voor kinderopvang, houdt landelijk onderzoek hiernaar in de gaten voordat zij nieuw beleid gaan voeren. "We houden wel bij welke kinderen zijn ingeënt. Als onverhoopt een infectie uitbreekt, willen we weten wat we moeten doen en wie we moeten inlichten."

Vaccinatiegraad omhoog
Ook kleinere organisaties als Small Villa en Kindercentrum Watergraafsmeer houden dit bij. "Het is belangrijk dat de vaccinatiegraad in Amsterdam omhoog gaat," vinden beide organisaties. Ook gaan ze in gesprek met ouders als kinderen niet zijn ingeënt. Kinderrijk zegt in dit gesprek zelfs ouders actief te stimuleren om kinderen wel in te enten. Springer: "We wijzen de ouders op het belang de gezondheid van de kinderen."

Smallsteps en Tinteltuin, andere grote organisaties voor kinderopvang in Amsterdam, hebben nog niet gereageerd.

Lees ook: Kinderopvang Berend Botje - groot in Noord-Holland - weigert niet-ingeënte kin­deren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden