Nieuws

Amsterdamse onderscheiding voor dragqueen Diva Mayday

Diva Mayday (artiestennaam van Robin Blum) ontving vrijdag de Frans Banninck Cocqpenning uit handen van burgemeester Femke Halsema.

Het Parool
Diva Mayday. Beeld Phillipe Vogelenzang
Diva Mayday.Beeld Phillipe Vogelenzang

Diva Mayday ontving de gemeentelijke onderscheiding ‘vanwege haar grote bijdrage aan de acceptatie en emancipatie van de lhbtq-gemeenschap en daarmee aan de nationale en internationale uitstraling van het dna van de stad Amsterdam’.

De gemeente noemt haar een in Nederland en daarbuiten bekende Amsterdamse dragpersoonlijkheid en allround entertainer. ‘Zij is een begrip binnen en buiten de Amsterdamse stadsgrenzen en een ambassadeur van de Amsterdamse scene.’ En: ‘Mayday is een professional die zich al jaren inzet voor de scene, een activist die geen blad voor haar mond neemt, haar hart op de goede plaats heeft en werkt in de Amsterdamse traditie van gastvrijheid, verscheidenheid, zichtbaarheid, creativiteit en acceptatie.’

Strijdvaardig

Mayday zet zich onder meer in voor het Aidsfonds en is mede-initiatiefnemer van de Rainbow Awards. Ook is ze betrokken bij het We Stand Together Project waarmee in 2018 aandacht werd gevraagd voor het geweld tegen de lhbtq-gemeenschap. ‘Mayday is strijdvaardig, standvastig en zeer uitgesproken. Ondanks dat ze zelf diverse keren te maken heeft gehad met lhbtiq-geweld. Onverschrokken blijft zij opkomen voor anderen.’

De Frans Banninck Cocqpenning is voor mensen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden