PlusAchtergond

Amsterdamse ondernemers over economisch herstel: ‘Men heeft liever oestertje dan bitterbal’

Jubelstemming onder de economen: planbureau na planbureau verwacht dat de economische misère na corona enorm meevalt. Merken Amsterdamse ondernemers daar al wat van in hun eigen zaak?

Tahrim Ramdjan
Gasten in de horeca geven per persoon meer uit, valt sommige ondernemers op. Beeld ANP
Gasten in de horeca geven per persoon meer uit, valt sommige ondernemers op.Beeld ANP

Het viel horecaondernemer Thomas Anderiesen direct op in zijn twintig zaken: elke gast geeft zo’n 20 procent meer geld uit dan voorheen. “Ik denk vooral dat het komt doordat mensen lang niet meer in de horeca hebben gezeten, en dan denken: ik neem liever een oestertje dan een bitterbal.”

Dus toen hij dinsdag hoorde dat de economie volgens het CPB dit jaar zal groeien met zo’n 3 procent, en dat Nederlanders volgens het CBS weer meer consumeren, was hij niet verbaasd. Al ziet hij het nog niet direct terug in zijn omzetcijfers. “We zitten nu nog even met beperkingen qua aantal gasten en openingstijden. Dat drukt op de omzet.”

Pure paniek

Winkelier Aslan Gogdemir, van Aslans Versmarkt in Oost, ziet dat het goed gaat in zijn winkel. Tijdens corona ontving hij zelfs meer klanten dan daarvoor, en ook nu zit hij op een bovengemiddeld peil. “Het hangt er ook vanaf waar je het mee vergelijkt: in maart 2020 heerste natuurlijk pure paniek.” Bovendien is het moeilijk voor klanten om te bezuinigen in zijn branche, denkt hij. “Je moet toch eten.” Wel vindt hij het vroeg voor conclusies over economisch herstel. “Corona is nog niet over.”

Lisa Schotman is met haar kledingwinkel The Collection One – met de kennis van nu – in de slechtst denkbare tijd neergestreken in de Czaar Peterstraat in Centrum: in maart 2020, aan het begin van de lockdown. Hoe vergaat het haar nu? “Dat vind ik moeilijk te zeggen, omdat ik nog geen vergelijkingsmateriaal heb. Toen ik in mei weer openging, heb ik een goede maand gehad, maar de zomermaanden zijn in de retail altijd weer rustiger.”

Huurkortingen

Hoe goed de verwachtingen van de planbureaus ook zijn, er zitten nog altijd haken en ogen aan het ondernemerschap in coronatijd. Schotman is vooral nog bezig met het rondkrijgen van huurkorting. “Ik wacht daar al twee maanden op. Zolang ik geen huurkorting krijg voor de maanden dat ik gesloten ben geweest, kan ik veel minder inkopen en investeren. En bovendien moet ik hard werken om ervoor te zorgen dat ik mijn vaste lasten kan dekken.”

Anderiesen denkt ook nog niet snel weer op het niveau van voor de coronacrisis te zitten. “De anderhalve meter moet nog steeds in acht worden genomen, en mijn restaurants en cafés doen niet aan toegangstesten.” Bij ‘zijn’ Hannekes Boom stond men regelmatig hutjemutje aan de toog: dat kan nu nog niet. Hij verwacht wel dat het ‘losgaat’ in zijn nachtclubs Disco Dolly, Oliva en Bloemenbar, alledrie in het centrum.

Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, herkent het optimisme bij sommige bedrijven. “Maar voor sommige horecagelegenheden, kledingwinkels en overige ondernemingen begint de ellende nu pas. Die zingen het nog uit omdat ze uitstel van betaling hebben bij de Belastingdienst, maar voor hen wordt het spannend.” Sommige ondernemers trokken al aan de bel over het terugbetalen van hun coronaschulden.

Ook bijzonder is het feit dat sommige bedrijven omkomen in het personeel, en anderen er naarstig naar zoeken. “Een bedrijf dat zonnepanelen monteert, zoekt bijvoorbeeld 40 monteurs, die geen vooropleiding nodig hebben en direct aan de slag kunnen met een vast contract,” zegt Drenth. En in de horeca en festivalsector zorgt personeelstekort voor problemen.

Boekenweekgeschenk

Gert-Jan Jimmink, al meer dan vijftig jaar eigenaar van boekhandel Jimmink aan de Rooseveltlaan in Zuid, is ook optimistisch. “Gezien het enthousiasme van de mensen zodra ze weer mochten komen, heb ik er alle vertrouwen in dat we snel weer op het niveau van voor corona zitten.” Hij benadrukt dat het nu nog ‘verder moet bijvlooien’. “Corona heeft een behoorlijke impact gehad. Maar de klanten zijn heel belangstellend en vinden het fijn dat ze weer kunnen snuffelen.” En het helpt dat hij, in het kader van de uitgestelde Boekenweek die zojuist is geweest, nog deze hele maand het Boekenweekgeschenk cadeau kon doen.

Vreest Gogdemir van Aslans Versmarkt uiteindelijk nog een recessie? “Als ik naar de restaurants kijk, zie ik geen mensen die geld tekortkomen. Ik denk dat het vanaf nu alleen maar beter wordt. Het ergste hebben we gehad.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden