Amsterdamse ondernemers bieden doos vol lokale producten aan

Na het horecaverbod zaten lokale ondernemers met de handen in het haar. Waar konden ze nu hun spullen kwijt? Dankzij Samuel Levie en andere lokale makers is er nu de boodschappenbox Support Your Locals.

Floor Meijs
Samuel Levie (achteraan, in het wit), een van de initiatiefnemers van Support Your Locals: ‘Het liefst zou ik iedere leverancier helpen, maar dan kan gewoonweg niet.’ Beeld Jakob Van Vliet
Samuel Levie (achteraan, in het wit), een van de initiatiefnemers van Support Your Locals: ‘Het liefst zou ik iedere leverancier helpen, maar dan kan gewoonweg niet.’Beeld Jakob Van Vliet

Al weken voordat Nederland in coronacrisis verkeert, als zijn compagnons en vrienden nog geloven dat het allemaal wel meevalt, denkt worstenmaker en Parool-columnist Samuel Levie (36): dit virus gaat ons allemaal raken. “Van mijn oom en tante die in Noord-Italië wonen – en wier buurman overleed aan de gevolgen van het corona­virus – kreeg ik mee hoe gevaarlijk en ontwrichtend de situatie daar was.” Hij vreest niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor de economische gevolgen in Nederland.

Toch is Levie lamgeslagen als hier het landelijke horecaverbod ingaat. Zijn ondernemingen Brandt & Levie worstmakers en Butcha Drinks zijn voor het grootste deel van hun afzet afhankelijk van de horeca. “Hoe moest dat nou, met die 35 mensen die voor me werken? Meestal denk ik heel erg in oplossingen, maar die dag was ik echt depressief.”

Ook Freke van Nimwegen (33), medeoprichter van ­Instock, een restaurantketen die de reststromen van ­supermarkten benut, ziet de toekomst op dat moment niet bepaald rooskleurig in. “De week ervoor kregen we meer annuleringen dan reserveringen binnen en moesten we veel personeel uitroosteren, dat was al pijnlijk. Maar toen we hoorden van het horecaverbod zaten we echt met de handen in het haar.” Met haar compagnons probeert Van Nimwegen een noodplan te bedenken. “En toen belde Samuel, met zijn idee voor een boodschappendoos met lokale, mooie producten.”

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Dat idee was ontstaan toen Levie zag dat Joris Bijdendijk met zijn restaurant Rijks aan Deliveroo gaat leveren. “Dat thuisbezorgen, ik wist dat ik het in die richting moest zoeken.” Niet veel later legde hij de link met alle lege schappen in de supermarkten, die sinds december 2017 niet meer zulke enorme omzetten hebben gedraaid. “Er wordt nu flink geconsumeerd: veel producten zijn opgehamsterd. Maar tegelijkertijd gaan mensen vanwege de gezondheidsrisico’s het liefst zo min mogelijk de straat op om boodschappen te doen.”

De oplossing: een doos vol basisproducten, van ­lokale leveran­ciers. Levie: “De pareltjes van Amsterdam, die de mooiste spullen maken, maar ze op dat moment nauwelijks kwijt konden.”

Snel belt Levie een paar bevriende ondernemers, die net als hij in hetzelfde schuitje zitten. Mama bakkerij, melkboer Moma, Lindenhoff en Instock zeggen stuk voor stuk toe en leveren zelfgeproduceerd brood, melk, eieren, ­boter, groente, fruit en granola. Brandt & Levie zorgt voor de paté en de worst. Bij de eerste lading dozen zit zelfs een rol wc-papier. Levie: “Die hadden ze toevallig nog liggen bij Instock.” Binnen 24 uur is het plan uitgewerkt, staat de website en heeft het initiatief een naam: Support Your Locals.

Moed en hoop

Die eerste dag zijn de 400 Support Your Locals-boxen binnen een mum van tijd uitverkocht. De website trekt zo veel bezoekers dat ie zelfs even plat ligt en na 48 uur zijn al zo’n duizend boxen verkocht. “Geweldig, hoe snel ons initiatief is aangeslagen. Het ene moment waren we radeloos, een dag later zaten we vol positieve energie,” zegt Van Nimwegen. Dat beaamt Levie, die eerder nog twaalf uur per dag alleen maar het nieuws over corona aan het volgen was. “Ik hield zelfs het aantal doden bij, maar ik kreeg het zo druk dat ik daar geen tijd meer voor had. Door de handen ineen te slaan en te merken hoeveel vraag er was naar onze box, kregen we weer moed en hoop.”

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Het Food Rescue Center van Instock in het Westelijk ­Havengebied wordt de basisplaats van Support Your Lo­cals. De producenten leveren daar hun lokaal geproduceerde waar, waarna alles met aandacht voor hygiëne door het team van Instock wordt ingepakt. Van Nimwegen: “Er is desinfectiespul in overvloed. We willen geen enkel risico nemen, voor onszelf en voor onze klanten.” De dozen worden opgehaald en bij de mensen thuis voor de deur bezorgd met de elektrische wagens van E-Bakkie.

Die ene wc-rol

Levie vindt het spannend hoe mensen zullen reageren als ze de box (€45) krijgen. “Het zijn geen standaardproducten, maar producten met een mooi verhaal. Daardoor zijn ze ook wat prijziger.” Tim Rab (36) is in elk geval blij met de inhoud. Hij hoorde over het initiatief in een Whats­Appgroep: “Het zijn stuk voor stuk producten die ik goed kan gebruiken, en het scheelt weer een bezoekje aan de ­supermarkt. Het voelt ook goed om op deze manier iets te doen voor lokale ondernemers.”

Ook Sanne Koenen (34) is enthousiast: “Ik vind het tof dat je met deze box mooie producten leert kennen en ­tegelijkertijd lokale ondernemers steunt die in zwaar weer zitten. En ik moest hard lachen om die ene rol wc-papier die erbij zat; die is natuurlijk goud waard in deze tijd.”

De initiatiefnemers van Support Your Locals krijgen ­reacties uit het hele land. Ten eerste zijn er de mensen die net buiten de Ring of verder weg wonen, en ervan balen dat ze geen pakket kunnen bestellen, omdat E-Bakkie daar niet levert. Levie: “Mensen vragen zelfs of ze hun pakket bij mij thuis kunnen laten bezorgen om het daar zelf op te halen.” Voor degenen buiten de Ring, maar in Amsterdam is er goed nieuws: de box kan vanaf dinsdagavond in heel Amsterdam worden geleverd.

Begin het zelf

Verder zijn er reacties van andere leveranciers die heel graag met hun product in de lokale box willen. “Ik heb wel honderd berichten in één dag ontvangen van onder­nemers die dat willen. Elke keer draait mijn maag zo on­geveer om, want ik weet hoe moeilijk deze mensen het hebben.” Het liefst zou Levie iedereen helpen, maar dat kan gewoonweg niet. “De doos is niet zo groot, dus we kunnen niet onbeperkt producten toevoegen.”

En dan zijn er nog de mensen die vragen of de initiatiefnemers dit ook elders gaan opzetten. Levie: “Het antwoord op die vraag is natuurlijk nee. Ons idee is juist om lokale producenten te steunen. Die heb je ook in Amersfoort, Groningen of Nijmegen.” Het team roept consumenten en producenten in het hele land dan ook op om hetzelfde in hun buurt te beginnen.

Op www.supportlo­cals.nl kan iedereen een toolkit downloaden met een stappenplan, logo en guidelines. “Zo ingewikkeld is het niet, en mensen willen dit blijkbaar heel graag.”

Van Nimwegen, Levie en de andere initiatiefnemers zijn van plan hun box te blijven aanbieden tot de horeca zijn deuren weer mag openen. “Het is nog te vroeg om te zeggen of we het hoofd tot die tijd boven water kunnen houden, maar met dit initiatief is er in elk geval weer hoop en positiviteit,” zegt Van Nimwegen. Levie: “Het wordt sowie­so een nare en heftige periode, maar dit is in elk ­geval een stukje van de oplossing.”

null Beeld Support Your Locals
Beeld Support Your Locals

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden