Update

Amsterdamse moskeeën sluiten komende 3 weken hun deuren

Amsterdamse moskeeën hebben aangekondigd de komende drie weken hun deuren te sluiten voor publiek: sommige voor het vrijdagmiddaggebed, andere geheel.

Tahrim Ramdjan
De Blauwe Moskee in Nieuw-West. Beeld Dingena Mol
De Blauwe Moskee in Nieuw-West.Beeld Dingena Mol

De Blauwe Moskee in Nieuw-West laat de vrijdagmiddaggebeden de komende drie weken niet doorgaan met publiek. Bij de overige gebeden mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn, met een mondkapje.

Moskee Arrahman in De Pijp en moskee Taqwa in Westpoort gaan voorlopig helemaal dicht. ‘Het is in de praktijk niet haalbaar om 30 personen op basis van willekeur toe te laten tot de diensten,’ schrijft het bestuur van Taqwa.

Op de regel dat binnen maar 30 mensen samen mogen komen maakt de rijksoverheid een uitzondering voor bijeenkomsten waarop het ‘belijden van een godsdienst of levensovertuiging’ centraal staat. Vrijdag adviseerde burgemeester Femke Halsema gebedshuizen echter dringend zich ook aan de maximale groepsgrootte van 30 personen te houden.

Voor de Blauwe Moskee was de keuze snel gemaakt om voor het vrijdagmiddaggebed over te stappen op een livestream. Voor de pandemie was het daar ‘propvol’, zegt woordvoerder Anass Bouaissa. “Dan hebben we het over meer dan duizend man.”

De gemeenschap van De Blauwe Moskee reageert begripvol, zegt Bouaissa. “We moeten de handen ineenslaan om het virus tegen te gaan.”

Staphorst

Dit weekend ontstond opschudding over drie kerkdiensten in Staphorst, waar per dienst 600 bezoekers welkom waren. De kerkgangers zongen – wat volgens de rijksoverheid wel in de kerk, mits men afstand houdt en goed ventileert – en droegen geen mondkapjes. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) benadrukte dat de kerk, volgens hem, ‘niet het goede voorbeeld geeft’. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overlegt vandaag met kerkelijke organisaties.

In de Amsterdamse Westerkerk mochten gisteren meer dan 30 mensen de dienst bijwonen, zegt voorzitter Jeroen Kramer. Bij het hanteren van een veilige afstand passen 400 mensen in het pand, zei predikant Herman Koetsveld eerder al tegen Het Parool.

Dinsdag overlegt het bestuur van de Westerkerk over een kleinere groepsgrootte. Kramer: “Als het gaat om een advies vanuit de gemeente, dan gaan we dat opvolgen, net zoals we de RIVM-richtlijnen opvolgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden