Amsterdamse misdaadkopstukken Mink Kok en Najim Z. aangehouden in Libanon

De Amsterdamse misdaadkopstukken Mink Kok (60) en Najim Z. (41) zijn op verzoek van de Landelijke Recherche donderdag gearresteerd in Libanon. Politie en justitie zien hun arrestatie als een belangrijke stap in het breken van de macht van misdaadorganisaties zoals die van Ridouan Taghi.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Mink Kok verlaat in 2000 onder zware bewaking het gerechtsgebouw in Osdorp. Beeld Archieffoto anp
Mink Kok verlaat in 2000 onder zware bewaking het gerechtsgebouw in Osdorp.Beeld Archieffoto anp

Mink Kok is al vrijwel zijn hele volwassen leven een spil in de Amsterdamse onderwereld – al was hij lang op afstand vanwege een langdurige detentie vanwege grootschalige drugshandel en vervolgens landarrest in Libanon. Najim Z. wordt gezien als een financiële man van Taghi. Nu worden de twee verdacht van grootschalige internationale drugshandel vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. De opsporingsdiensten denken veel bewijs in handen te hebben, onder meer uit onderling versleuteld berichtenverkeer uit de in 2021 ontmantelde computerservers van Sky ECC.

Die onderlinge communicatie gaf aanvankelijk vooral goed zicht op de betrokkenheid van Mink Kok bij de import van 370 kilo cocaïne in 2020. Kok is in Nederland vervolgd voor grootschalige wapenhandel, drugshandel en verdenkingen van betrokkenheid bij een liquidatie.

Dozen bananen

Nadat die partij in de haven van Antwerpen was gearriveerd, raakte de criminele organisatie het zicht kwijt op de cocaïne, verpakt in pallets met dozen bananen.

Kok probeerde vanuit Libanon blijkens de berichten koortsachtig te achterhalen waar de drugs gebleven waren. In oktober 2020 namen de Duitse opsporingsdiensten die uiteindelijk in beslag in een supermarkt.

Najim Z. wordt gelinkt aan transporten van 750 en 840 kilo cocaïne die in 2021 in de havens van Antwerpen en Rotterdam waren onderschept. De Libanese autoriteiten kregen van het Nederlandse Openbaar Ministerie het verzoek om de uitlevering van beide verdachten. Het is nog niet bekend hoe veel tijd deze procedure in beslag zal nemen.

De Landelijke Recherche denkt met deze geruchtmakende arrestaties een zware slag te hebben toegebracht aan de machtige door Nederland gedomineerde drugsorganisaties, waaronder die van voor vele liquidaties en drugshandel gedetineerde Ridouan Taghi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden