Plus

Amsterdamse liet uit wanhoop kind achter op Binnenhof

De Amsterdamse Fatemeh Nashtefani liet vier weken geleden haar zoon van negen achter op het Haagse ministerie van Veiligheid en Justitie om aandacht te vragen voor haar zaak. Een jaar geleden ging haar broodjeszaak in de Spuistraat failliet.

Nashtefani: 'In paniek heb ik mijn negen jaar oude zoontje met het dossier achtergelaten op het Binnenhof.' Beeld Marc Driessen

"Mijn droom was een eigen broodjeszaak en de advertentie die ik op 18 december 2016 zag, leek perfect," vertelt Fatemeh Nashtefani (46). "De tekst van de advertentie luidde: 'Broodjeszaak/winkel ter overname op A-locatie gelegen op de Spuistraat 120'. Ik heb toen meteen contact gezocht met verhuurmakelaar Yamsterdam om te vertellen dat ik geïnteresseerd was."

Na een gesprek met de verhuurmakelaar blijkt de verhuur van het pand om een indeplaatsstelling te gaan. De huurders, twee Iraakse mannen, willen van het huurcontract af. "Hun concept met de verkoop van soep, poffertjes, broodjes en stroopwafels liep niet," verklaart Manuel Abatchi, eigenaar van Yamsterdam.

Erfenis
"Om het huurcontract over te kunnen nemen moest ik 40.000 euro betalen voor de goodwill en de keuken op de eerste verdieping," vertelt Nashtefani. "Ook wilde de verhuurmakelaar twee termijnen huur als bemiddelingskosten. In totaal bijna 50.000 euro. Veel geld, maar de locatie was perfect en door een erfenis van mijn moeder kon ik het betalen."

"Daarnaast woonde er iemand op de bovenste verdieping die mij ­iedere maand 600 euro huur zou betalen. Zes dagen later, op 24 december, tekende ik al het huurcontract en kon ik mijn eigen broodjeszaak met mediterraanse afhaalgerechten beginnen."

Vanaf de opening in februari krijgt Nashtefani met tegenslagen te maken. "Er bleek een gat in een rioleringsbuis te zitten, dat werd pas na een maand gevonden. Hierdoor stonk het en konden we de keuken op de eerste verdieping niet gebruiken. Ook bleek de elektra niet goed aangelegd te zijn."

"Allemaal kosten waar ik voor het grootste deel zelf voor moest opdraaien omdat de huur casco was. Oosteinde Monumenten, de ­eigenaar van het pand, zei dat ik de elektra zo overgenomen had van de vorige huurders, dus viel het niet onder hun verantwoordelijkheid."

Om de verliezen te beperken vraagt Nashtefani een huurverlaging aan bij Oosteinde Monumenten, maar de eigenaar gaat niet ­akkoord. "Op dat moment, eind 2017, leek verkoop mij nog de enige uitweg, ­alles zat tegen," vertelt ze.

"Om het nog erger te maken kreeg ik ook te ­horen van de gemeente dat ik illegaal bezig was. Er mocht alleen eten verkocht worden en niet bereid. Een plakje kaas snijden mocht eigenlijk al niet. Daarnaast mocht ik geen kamer verhuren aan derden. Alleen de eigenaar of personeel mocht boven de winkel wonen. De verhuur­makelaar en eigenaar van het pand wisten van mijn plannen, maar ze hebben nooit gezegd dat het niet zou mogen. Er was zelfs een brief van de brandweer uit 2013, nog ver voordat ik het huurde, waarin stond dat bewoning door derden verboden was. Alleen personeel of de eigenaar mocht erboven wonen in verband met de veiligheid."

Aanslag in Utrecht
Abatchi zegt dat hij Nashtefani meerdere malen heeft gewaarschuwd dat ze geen kamer mocht verhuren aan derden. De persoon die de kamer huurde, verklaart echter dat die aan de kamer is gekomen via Abatchi. Het contact werd gelegd door de verhuurmakelaar en Abatchi ontving een commissie hiervoor. Onder Nashtefani is de huur doorgelopen, net als het bereiden van eten ook onder haar huurperiode is doorgegaan.

In maart 2018, iets meer dan een jaar na de opening, vraagt Nashtefani zelf faillissement aan. Het geld is op en inkomsten zijn er niet meer. Wel werd direct hierna nog twee keer dezelfde advertentie online gezet.

"Sindsdien heb ik geprobeerd om bij de gemeente, burgemeester en ombudsman aandacht te vragen voor mijn zaak. Slapeloze nachten heb ik ervan, maar niemand, behalve de ombudsman, doet wat. Dus ik wilde het nog één keer proberen bij minister Ferd Grapperhaus (Justitie)."

"Helaas deed ik dit op de dag van de aanslag in Utrecht en kreeg ik niemand te spreken. Er heerste een paniekerige sfeer op het Binnenhof en zelf heb ik toen, ook in paniek, mijn negen jaar oude zoontje met het dossier achtergelaten op het Binnenhof. Hij wist mijn telefoonnummer en ik heb hem daarna opgehaald op het politiebureau. Al die tijd was ik in de buurt van het Binnenhof."

"Ik hoop dat iedereen kan leren van mijn zaak. Je kan niet iedereen vertrouwen.""

De ombudsman van Amsterdam laat weten de zaak in onderzoek te hebben en binnen enkele weken een rapport te presenteren.

Reactie Manuel Abatchi, verhuurmakelaar
"Ik heb er achteraf enorm spijt van dat ik mevrouw Nashtefani als huurder heb voorgesteld aan de eigenaar van het pand. Ze is duidelijk niet in staat gebleken als zelfstandige te gaan ondernemen. Een huurder dient zelf bij de gemeente te onderzoeken wat wel en niet mag. De winkel staat bij de gemeente al vier jaar te boek als 'eetwinkel', maar haar kennis hierover ontbreekt."

"Toch hebben we mevrouw Nashtefani regelmatig advies en steun aangeboden, maar die weigerde ze te accepteren. Ze gaf zelf aan dat ze over voldoende eigen vermogen beschikte en een buffer had voor als het minder zou gaan. Ook hebben we meerdere malen aangegeven dat ze in de winkelruimte geen verse broodjes mocht bereiden. Ik snap dat het zwaar is om zo je erfenis te verliezen en wens dit niemand toe, maar de kwestie is uitgelopen op een nachtmerrie voor ons beiden."

Reactie Oosteinde Monumenten
"Hetgeen mevrouw Nashtefani is overkomen is een persoonlijk drama dat wij niemand toewensen. Wij constateren dat er een foutieve voorstelling van zaken wordt gedaan door mevrouw Nashtefani."

"Wij vinden het niet verstandig deze discussie via de media voeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden