Nieuws

Amsterdamse Koningsdag leverde (minstens) 483 coronabesmettingen op, veelal onder 19- tot 30-jarigen

Koningsdag in Amsterdam-Amstelland heeft geleid tot ten minste 483 coronabesmettingen. Driekwart van de gevonden besmette personen was tussen de 19 en 30 jaar oud. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD.

Jop van Kempen
Koningsdag 2021 in Amsterdam.  Beeld ANP
Koningsdag 2021 in Amsterdam.Beeld ANP

De resultaten van het onderzoek van de gemeentelijke organisatie kwamen in delen naar buiten. Zo sprak premier Mark Rutte er al over tijdens de persconferentie van 11 mei. En ook Anja Schreijer, hoofd infectieziektebestrijding van de GGD Amsterdam-Amstelland, liet diezelfde avond haar licht schijnen over de massale schending van de coronaregels op Koningsdag 2021. “Dit is slechts het topje van de ijsberg,” zei Schreijer naar aanleiding van de 466 besmettingen die toen waren vastgesteld.

Een week later komen daar dus 17 besmettingen bij, maar waarschijnlijk ligt het aantal hoger. ‘Het exacte aantal zullen we nooit helemaal kunnen achterhalen, omdat niet iedereen aangeeft waar hij die dag aanwezig was en niet iedereen laat zich testen,’ meldt het persbericht van de GGD. Zelftests zijn zeker voor mensen met klachten een betrouwbaar alternatief voor de PCR-tests van de GGD.

Clusters

De 483 positieve tests zijn voor driekwart vastgesteld bij mensen tussen de 19 en 30 jaar. Er was sprake van 17 clusters, evenementen waarbij ten minste drie mensen besmet raakten. Eén cluster betrof mensen die niet in de regio Amsterdam wonen: dagjesmensen die Koningsdag in de hoofdstad kwamen vieren.

Van de clusters was 81 procent binnenshuis, aldus de GGD, bij feesten waarbij 4 tot 40 mensen binnen waren. Dat betekent dat ook in mensenmassa’s in de buitenlucht besmettingen mogelijk zijn. Zo’n 60 procent van de besmette personen begaf zich inderdaad in zo’n grote groep in de Amsterdamse binnenstad of een park.

Mede door Koningsdag steeg het aantal besmettingen in Amsterdam-Amstelland vorige week met 17 procent. Viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC) opperde al dat ook het kampioensfeest van Ajax op 2 mei eveneens daaraan heeft bijgedragen. De invloed van dat incident, waarbij naar schatting 14.000 Ajaxfans de coronaregels niet naleefden, onderzoekt de Amsterdamse GGD nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden