Amsterdamse jongeren kunnen deze zomer weer gratis sporten en leren

Voor de tweede keer organiseert de gemeente van 10 juli tot en met 22 augustus Midzomer Mokum, een serie gratis activiteiten voor kinderen en jongeren tot 23 jaar.

Het Parool
Skateles tijdens Midzomer Mokum in het Mandelapark.  Beeld Jakob Van Vliet
Skateles tijdens Midzomer Mokum in het Mandelapark.Beeld Jakob Van Vliet

In het kader van Midzomer Mokum worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd: voetbalclinics bij Ajax, uitdagende urban sporten, sportactiviteiten voor kinderen met een beperking – en er worden lessen skateboarden, panonyrijden, yoga en hockey gegeven.

De bedoeling is dat zo veel mogelijk jongeren mee kunnen doen aan Midzomer Mokum en daarom is deelname aan alle programmaonderdelen helemaal gratis. Naast sportlessen worden er ook natuurprogramma’s gegeven door schooltuinen, en organiseren culturele instellingen allerlei activiteiten. De OBA richt zich bijvoorbeeld op het vergroten van de taalvaardigheid en wil jongeren kennis laten maken met literatuur.

De stad heeft naast die zomerse activiteiten ook 3,4 miljoen euro uitgetrokken voor lessen op zomerscholen voor kinderen die iets extra’s willen leren. Het basisonderwijs doet mee, en er zijn 1500 plekken beschikbaar voor middelbare scholieren.

Ontstaan door corona

Midzomer Mokum is in 2020 gestart vanwege de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor jonge Amsterdammers. De gemeente zet in op initiatieven waarbij kinderen en jongeren zich sociaal kunnen ontwikkelen. Ze zijn in het bijzonder bedoeld voor kinderen in instabiele thuissituaties, jongeren met een verhoogd risico op mentale klachten, of kinderen die zich eenzaam of somber voelen of wiens ouders financiële problemen hebben.

Vorig jaar waren er ruim 7000 activiteiten, en deden zo’n 40.000 kinderen en jongeren mee. Aanmelden voor de zomerscholen gaat via het schoolbestuur; aanmelden voor de losse activiteiten moet individueel gedaan worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden