Amsterdam Bewaar

Amsterdamse ijsmeester: 'In het weekend kans op schaatsen'

Bob Maas op pad met zijn prikstok.
Bob Maas op pad met zijn prikstok. © Eigen foto

De ongekroonde ijsmeester van Amsterdam, Bob Maas, heeft er vertrouwen in: komend weekend kan er op diverse plekken in de stad (veilig) worden geschaatst.

Het zijn mooie tijden voor de zelfbenoemde ijsmeester. Al een aantal dagen trekt hij op de fiets door de stad om met een speciale prikstok het ijs in de grachten grondig onder de loep te nemen.

Hij maakt gaten, meet de dikte en klopt op het ijs om te kijken hoe het 'zingt', alles om te ontdekken of er al geschaatst kan worden. "Ik ben gewoon een schaatsidioot. Als het kan, ga ik het ijs op. Wat is er mooier dan schaatsen op je eigen grachten?" 

Tien centimeter
Over de stand van het ijs op dit moment is hij licht positief. "Het is sneller dichtgegroeid dan ik dacht. Er zitten stukken bij waar de ijskwaliteit goed is, waar het richting de tien centimer gaat," zegt Maas. Waar dat is, wil hij niet zeggen. "Dan komt er direct een horde mensen op af. En dat kan het ijs nog niet aan."

Bovendien zijn er volgens hem nog veel plekken waar het gewoon open ligt. "Het is natuurlijk hartstikke koud, maar er staat ook een harde wind. Dat zorgt voor stroming, waardoor de onderkant van het ijs niet aan wil groeien en er wakken komen. Als het windstil was geweest, had er al een strakke ijsvloer gelegen." 

Toertochtje
Maar dat is nu dus nog niet het geval. En zomaar het ijs op stappen, is volgens Maas dan ook een slecht idee. "Weet wat je doet als je nu gaat schaatsen. En wees voorbereid, neem maatregelen, neem veiligheidsmiddelen mee." 

Hij roept schaatsliefhebbers op nog even geduld te hebben. De twee nachten vorst die voorspeld worden, zouden volgens Maas wonderen kunnen doen. "Het zou goed kunnen dat er zaterdag op de gracht veilig een toertochtje kan worden gereden. Zondagochtend misschien ook nog wel, maar daarna valt de dooi in."

Volg alles rond de koud en het ijspret in Amsterdam in ons blog.