Amsterdamse huizenmarkt koelt af: ‘De gekte is er van af’

Voor het eerst in jaren is de totale opbrengst van woningen in Amsterdam lager dan een jaar eerder. Oorzaak: kopers zoeken hun heil in buurten met goedkopere woningen.

Michiel Couzy
Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats bij de Westlandgracht. Er wordt veel gebouwd in Amsterdam om de huizenmarkt te normaliseren.  Beeld ANP
Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats bij de Westlandgracht. Er wordt veel gebouwd in Amsterdam om de huizenmarkt te normaliseren.Beeld ANP

Het staat er echt, in de cijfers die makelaars donderdag publiceren: de gemiddelde opbrengst van verkochte woningen in Amsterdam is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De afgelopen maanden kwam de gemiddelde prijs in de stad uit op 437.600 euro, een jaar eerder was dat nog 480.400 euro, ruim 9 procent meer.

Ook in de regio Amsterdam is sprake van een daling, van bijna 4 procent, terwijl in heel Nederland de prijzen ruim 7 procent zijn gestegen.

Een gemiddeld lagere prijs van een verkochte woning in Amsterdam, dat is even wennen. De eerste signalen dat de Amsterdamse huizenmarkt afkoelde, kwamen al mondjesmaat binnen. Maar de laatste keer dat de gemiddelde verkoopprijs lager is ten opzichte van een jaar eerder, was in 2013. Toen kroop de huizenmarkt nog uit het dal dat was veroorzaakt door de huizen- en schuldencrisis.

Nieuwe trend

“De gekte is ervan af,” zegt Jerry Wijnen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam. “En die trend zet door.”

De prijsdaling in Amsterdam is het gevolg van een nieuwe trend: de groeiende populariteit van de ‘goedkopere’ wijken buiten de binnenstad, al is ‘goedkoop’ in Amsterdam nog betrekkelijk.

In Zuidoost (+49 procent), Nieuw-West (+48 procent) en Noord (+65 procent) nam het aantal huizenverkopen het meest toe in vergelijking met een jaar eerder. In die stadsdelen steeg de prijs per vierkante meter ook het meest. In Centrum en West, waar de prijzen enorm hoog zijn, lijkt de vaart eruit.

Schaarste blijft

Een daling van de gemiddelde opbrengst van verkochte woningen kan duiden op een nieuwe crisis, maar zover is het nog niet, zegt Wijnen. De prijs per vierkante meter stijgt nog, zij het minder hard dan voorheen.

Het aantal verkochte huizen neemt ook nog toe, een bewijs dat de markt niet tot stilstand is gekomen en dat er nog altijd veel vraag is naar woonruimte.

Dat de gekte niet helemaal weg is, blijkt ook uit het feit dat huizenkopers in Amsterdam nog altijd massaal overbieden: 70 procent van de verkochte woningen gaat weg voor meer dan de vraagprijs. Dit is een ontwikkeling waarover De Nederlandsche Bank zich grote zorgen maakt, want overbieden kan leiden tot financiële problemen.

ING Economisch Bureau bracht eerder deze week een publicatie uit waaruit blijkt dat de krappe en dure huizenmarkt de groei van de Amsterdamse economie beperkt. Enige afkoeling hoeft dus niet ongunstig te zijn, zegt ING-econoom Rico Luman, al verwacht hij dat de druk op de woningmarkt voorlopig zal blijven bestaan. “Het probleem van schaarste is nog niet opgelost.”

De afkoeling is gunstig voor woningzoekenden, zegt Wijnen. “Tot voor kort kochten ze een huis binnen vijf à tien minuten en gingen ze direct door naar de woonboulevard. De markt is nog steeds krap, maar potentiële kopers krijgen wel wat meer tijd.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden