PlusNieuws

Amsterdamse huisartsen gaan ongevaccineerden met hoog risico bellen

Amsterdamse huisartsen gaan ongevaccineerden bellen die een hoog risico lopen op ziekenhuisopname. Met een goed informatief gesprek hopen de artsen twijfelaars over de streep te trekken om een prik te halen. Het begint deze week als proef met twaalf huisartsen.

Malika Sevil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als de methode werkt, heeft het zin om alle Amsterdamse huisartsen te vragen dit te gaan doen, zegt Stella Zonneveld, vice-voorzitter van het crisisteam van alle Amsterdamse huisartsen en medisch directeur van Roha, waarbij tweehonderd Amsterdamse huisartsen zijn aangesloten. In eerste instantie wordt begonnen in de wijken met de laagste vaccinatiegraad van de stad: Nieuw-West (66 procent van de inwoners van 12 en ouder), Zuidoost (68 procent) en Noord (74 procent).

In de regio Amsterdam-Amstelland is 75 procent van de mensen van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd. Landelijk ligt is dat 82,7 procent. In de wijken waar de meeste mensen de prik afwijzen, probeert de GGD onder meer met mobiele prikteams de vaccinatiegraad op te krikken. Dat lukt mondjesmaat.

Mini-pilot

De hoop is dat het project van de huisartsen soelaas biedt, maar of het gaat werken is de grote vraag, zegt Zonneveld. “Het is heel veel extra werk voor een huisarts, dus we willen eerst weten of het zin heeft.”

Afgelopen zomer werd al op kleine schaal een proef gedaan, waarbij circa 600 patiënten in een huisartsenpraktijk in Osdorp werden gebeld door getrainde studenten geneeskunde. De lijsten bleken niet goed te kloppen en omdat het vakantietijd was, waren veel mensen onbereikbaar, zegt Zonneveld. Uiteindelijk lieten zich veertien mensen vaccineren. Zonneveld vindt dat een mager resultaat.

Maar, zo benadrukt ze, de proef is wel verbeterd. De lijsten van mensen die gebeld gaan worden zijn beter bijgewerkt en dit keer belt de huisarts zelf de ongevaccineerden. “We merken dat het scheelt als de eigen huisarts belt, omdat patiënten die vertrouwen en kennen.”

Volgens Zonneveld kunnen er wel mensen worden behoed voor opname omdat de huisarts heel gericht contact zoekt met de kwetsbaarste ongevaccineerden. “We maken gebruik van het early warning systeem, waarbij je als huisarts een besmetting goed kunt afwegen tegen het risico op heel erg ziek worden.”

Urgentie

De bellijsten die huisartsen uitdraaien, staan op volgorde van urgentie. Dus volgens de statistieken heeft patiënt één op de lijst de grootste kans om met covid in het ziekenhuis te belanden. “Als de mensen die bovenaan in de lijst staan, besluiten zich toch te laten vaccineren, scheelt dat echt ziekte voor henzelf en hebben we ook minder ziekenhuisopnames.”

Het is wel een enorme klus voor huisartsen die in deze tijd toch al fors overbelast zijn. Een huisarts in Zuidoost kan wel een bellijst hebben van tweehonderd mensen. Omdat een huisarts de eigen patiënten kent, kan daarbinnen geschift worden op hoe kansrijk een telefoontje is, maar het blijft een enorme opdracht.

Dat erkent Zonneveld ook. Er is een groot tekort aan doktersassistenten en praktijkondersteuners, waardoor de praktijken moeilijk hun roosters rondkrijgen. “Er is ook best veel uitval omdat mensen besmet raken of in quarantaine moeten. Wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg leveren ook veel druk in de huisartsenpraktijken op. We willen graag helpen, maar dan wil je inderdaad zeker weten dat de extra belasting die het bellen van ongevaccineerden geeft, ook zin heeft.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden