Amsterdam Bewaar

Amsterdamse handhaver stak opbrengst boetes toeristen in eigen zak

De man beboette toeristen die in hun auto sliepen
De man beboette toeristen die in hun auto sliepen © ANP

Een 36-jarige handhaver van Stadstoezicht moet op 5 april voor de rechter verschijnen wegens oplichting. Badr D. zou zes Fransen contant boetes hebben laten afrekenen.

Zes Fransen lagen in april vorig jaar te slapen in hun auto, een geliefde manier van vooral jonge toeristen om de kosten van een trip naar Amsterdam te beperken. Maar tijdens de nacht werden ze wakker gemaakt door een man in uniform. Volgens justitie was het Badr D., een handhaver van de dienst Stadstoezicht. D. zou de mannen hebben verteld dat slapen in een auto verboden is en dat zij daar een boete voor krijgen.

Tot zover niets aan de hand: Amsterdamse handhavers zijn bevoegd om slapende toeristen te bekeuren met een boete van 140 euro. De toezichthouders hebben daarvoor zelfs een mobiel pinapparaat bij zich. Die is deel van hun standaarduitrusting sinds is gebleken dat veel reizigers de boetes niet betalen als zij die per acceptgiro thuis ontvangen.

Als ze ieder 50 euro cash gaven, kwam er geen boete van 140 euro

Maar D. zou tegen de slapende Fransen hebben gezegd dat zij konden kiezen: 140 euro betalen als de boete bij hen thuis in Frankrijk werd bezorgd, of direct, cash, vijftig euro aan hem overhandigen. Vijf van de zes Fransen deden dat laatste, één van hen had onvoldoende geld bij zich.

Nog geen half uur later werden de mannen weer gecontroleerd, opnieuw door Stadswachten. Toen zij uitlegden wat hun was overkomen, begrepen de handhavers dat een collega er bijzondere handhaafmethoden op nahield.

D. werd gearresteerd en moet morgen voorkomen voor oplichting. Zijn advocaat wil niet reageren op de verdenking. Het is onbekend of D. nog in dienst is van Stadstoezicht.