Amsterdam Bewaar

Amsterdamse Erfpachtpartij gaat verder onder het CDA

Amsterdamse Erfpachtpartij gaat verder onder het CDA
© ANP

Het CDA en de Amsterdamse Woon en Erfpachtpartij trekken samen op tijdens de komende raadsverkiezingen en vormen één kandidatenlijst onder de vlag van het CDA.

Dat bevestigt CDA-raadslid Diederik Boomsma donderdag. De Woon en Erfpachtpartij werd onlangs opgericht om een stem te geven aan de duizenden boze erfpachters die de hervormingen van het erfpachtstelsel te duur vinden.

Onder meer de Seba, de machtige belangenorganisatie van erfpachters, schaarde zich achter de nieuwe politieke beweging. Het doel was om teleurgestelde woningbezitters die in 2014 nog op VVD en D66 stemden, bij elkaar te brengen.

De oprichting van een aparte erfpachtpartij was opmerkelijk omdat het CDA, met één zetel vertegenwoordigd in de raad, zich ook hard maakt voor betaalbare erfpacht. Raadslid Boomsma was een drijvende kracht achter de erfpachtprotesten van dit voorjaar, toen ruim duizend boze huiseigenaren bij het stadhuis demonstreerden.

Belangen schaden
De oprichting van een nieuwe erfpachtpartij zou de belangen van erfpachters kunnen schaden, omdat dit het huidige anti-erfpachtsentiment alleen versplintert, heeft men zich binnen de erfpachtpartij gerealiseerd.

Daarom gaat het erfpachtverzet onder de vlag van het CDA verder. In ruil hiervoor zullen diverse activisten die tegen het gemeentelijke erfpachtbeleid hebben gestreden, op hoge posities van de CDA-kieslijst geplaatst worden. De raadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018.

Lees ookNieuw erfpachtstelsel, een historisch besluit met een kater enEric van der Burg: 'Ik geef dit erfpachtplan een 7'

Amsterdam Kiest

Zorgen dat je niets meer mist over de gemeenteraadsverkiezingen in maart? Volg Amsterdam Kiest op Facebook