Amsterdamse driehoek roept Eerste Kamer op tegen kraakwet te stemmen

Burgemeester Femke Halsema roept samen met de Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie (OM) de Eerste Kamer op om dinsdagmiddag tegen een wetsvoorstel te stemmen over het kraakverbod.

Roxane Soudagar
AMSTERDAM - Een waterkanon spuit richting het Slangenpand tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat in het centrum. Een groep van veertig tot tachtig krakers bezette het pand. Beeld ANP
AMSTERDAM - Een waterkanon spuit richting het Slangenpand tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat in het centrum. Een groep van veertig tot tachtig krakers bezette het pand.Beeld ANP

Het voorstel zou contraproductief uitpakken en tot meer werkdruk bij politie en justitie leiden, schrijft Halsema in een open brief aan de Senaat.

De initiatiefwet van de Tweede Kamerleden Koerhuis (VVD) en Van Toorenburg (CDA) werd in december al aangenomen door de Tweede Kamer, ondanks stevige kritiek van onder meer de Raad van State, het landelijke OM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Toch niet de minste organen,’ in de woorden van Halsema.

Het voorstel moet het mogelijk maken om krakers sneller uit te kunnen zetten. Nu worden krakers nog via een kort geding berecht; tot er een uitspraak ligt mogen ze niet worden uitgezet. Dat kan tot acht weken duren.

Een aanscherping van de wet betekent dat krakers strafrechtelijk beoordeeld worden in plaats van civielrechtelijk. Op die manier zou een zaak al binnen drie dagen door een rechter-commissaris kunnen worden getoetst.

Achterhaald

In de brief schrijft Halsema: ‘Als de initiatiefnemers de moeite hadden genomen de Amsterdamse driehoek te consulteren, zouden ze zien dat hun voorstel, zeker na de aanscherpingen, achterhaald is en ingehaald door de praktijk. Het lost het eigenlijke probleem, namelijk leegstand, niet op en bovendien is de verwachting van alle experts dat de ontruimingstermijn zal toenemen.’

De Amsterdamse driehoek betwist niet dat gekraakte panden ontruimd moeten worden. Maar deze wet zal volgens hen contraproductief uitpakken. Op dit moment komt het bij slechts 30 procent van de gekraakte panden tot een kort geding. In de andere gevallen vertrekken de krakers voordat het zo ver komt.

Volgens Halsema zou het voorstel tot een forse stijging van de werkdruk bij de politie leiden. Nu worden alleen dossiers gemaakt als er een kort geding is ingesteld, straks moet dat voor alle zaken. Dat zou een toename van 321 procent betekenen. Het vormen van een dossier zal zoveel tijd kosten, dat een ontruiming uiteindelijk langer zal duren.

Werkdruk

Omdat elk dossier een rechterlijke uitspraak vraagt, zou ook de werkdruk voor de rechterlijke macht enorm toenemen. Na zo'n procedure zou een kraker alsnog een kort geding kunnen aanspannen, dus er wordt in feite een extra procedure toegevoegd.

Bovendien richt de wet zich volgens Halsema op iets wat nagenoeg is verdwenen uit de stad: sinds eind 2019 een strenger kraakbeleid werd ingevoerd, is het aantal kraakpanden en de gemiddelde duur van een kraak sterk verminderd, schrijft de burgemeester. Zo werden er in 2019 nog 86 panden gekraakt, dat waren er in 2020 maar 15.

De Eerste Kamer stemt rond 14 uur over het wetsvoorstel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden