Amsterdamse driehoek: 'Optreden entrada niet goed'
De Amsterdamse driehoek erkent dat er een boel misging voorafgaand aan Ajax-Juventus en wil in gesprek met de aanhang van Ajax. Ook zal de bruikbaarheid van waterkanonnen onderzocht worden.
De driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) kwam vrijdag bijeen om het politieoptreden van woensdag bij de Arena te bespreken. Conclusie: het optreden is niet goed verlopen en de driehoek is daar 'ongelukkig' over. De gebeurtenissen zullen worden besproken met Ajax, de supporters en de Arena. En er komt onderzoek naar de bruikbaarheid van waterkanonnen.
Ajaxfans kwamen woensdag rond 19.00 uur aan de zuidzijde van de Arena samen voor een zogeheten entrada. De supporters zongen, sprongen en staken vuurwerk af. Al snel greep de politie in en spoot met twee waterkanonnen het vuurwerk uit. De menigte werd uit elkaar gedreven door het kanon. Kinderen en mensen in rolstoelen zouden ook zijn geraakt.
'Onnodig machtsvertoon'
Het harde optreden van de ME voor de wedstrijd tegen Juventus leidde tot ophef: supportersclub AFCA noemde het 'onnodig machtsvertoon' en Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, sprak na de wedstrijd al zijn ongenoegen uit.De politie had het plan de entrada te voorkomen, maar slaagde daar naar eigen zeggen niet in omdat ze haar handen vol had aan Juventus-supporters die zich misdroegen in de stad - 110 mensen werden aangehouden.
Gevolg was dat de politie, aldus het relaas van de driehoek, te laat aankwam bij de Arena. Daardoor was het niet meer mogelijk mensen druppelsgewijs toe te laten en preventief te fouilleren. Nadat er vuurwerk naar een agent werd gegooid escaleerde de boel. Een waterkanon werd, volgens de politie onbedoeld, gezien als een provocatie. Daarna werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk, straatstenen en putdeksels. Acht agenten raakten gewond, 75 mensen werden aangehouden.
Fakkels
De afgelopen jaren heeft Ultras Amsterdam, de fanclub van Ajax, gemiddeld twee keer per jaar een entrada georganiseerd. Voor belangrijke wedstrijden komen de fans rond het stadion samen om Ajaxliederen te zingen, fakkels in de lucht te houden en vuurwerk af te steken. Vuurwerk en fakkels zijn in principe altijd verboden.
Toch wordt er, zoals recent tegen PSV en Real Madrid, vaak niet tegen opgetreden. Dinsdagavond besloten politie, justitie en burgemeester dat zij woensdag wel actief zouden acteren. Daarop verstuurde de politie vroeg in de ochtend een persbericht en werd een dringend beroep op supporters gedaan om geen vuurwerk af te steken buiten en binnen het stadion. De gemeente zegt dat dit te maken had met de entrada voor Ajax-Dynamo Kiev, in augustus vorig jaar. Mensen zouden door verdrukking gewond zijn geraakt. Ook kreeg iemand een paniekaanval, mede door rook.
Demonstratie
De autoriteiten reageerden vrijdagavond ook op de oproep van AFCA official, de supportersclub van Ajax, om zaterdag te demonstreren voor de ambtswoning op de Keizersgracht. Voor de 'ludieke grap' moeten waterpistolen meegenomen worden, verwijzend naar de waterkanonnen waar de politie woensdag mee optrad. Op de foto die de supportersclub op Instagram plaatste, staat Halsema afgebeeld in een gele regenjas.
'Op dringend advies van de politie', aldus een persbericht van de driehoek, is de demonstratie verplaatst naar het plein voor het stadhuis. Het zou niet veilig zijn om op de krappe gracht voor de ambtswoning samen te komen - door de beperkte ruimte kan de politie daar in noodgevallen onmogelijk bij. Ook zal de demonstratie de doorgang van de gracht ernstig belemmeren, en wordt er 's middags al gedemonstreerd in de Vijzelstraat.