PlusInterview

Amsterdamse documentaire over VS: ‘Niet zo’n gespleten land als we denken’

Merijn Super (links) en Jonathan Hielkema in de camper. Beeld Merijn Super/Jonathan Hielkema
Merijn Super (links) en Jonathan Hielkema in de camper.Beeld Merijn Super/Jonathan Hielkema

In aanloop naar de presidentsverkiezingen, reisden Jonathan Hielkema (26) en Amsterdammer Merijn Super (24) met een camper door de Verenigde Staten om met Amerikanen erover te spreken. ‘We kwamen Trump-stemmers tegen die achter Greta Thunberg stonden.’

Tahrim Ramdjan

Ze kenden elkaar niet, totdat ze allebei deelnamen aan de BKB Academie – een cursus campagnevoeren voor jongeren van een jaar lang. Toen Amsterdammer Merijn Super (24) begin september 2019 voor het eerst filmmaker Jonathan Hielkema (26) – opgegroeid in Hoorn, nu woonachtig in Den Haag – ontmoette, zat het meteen goed. “Ik voelde direct dat ik de goede klik had met die gozer.”

En toen de BKB Academie als deel van het cursusjaar naar de Verenigde Staten ging, dacht Super er niet lang over na om Hielkema te appen. “Eind september zei ik tegen hem: kom, we gaan daar een film maken. Best ‘n wild idee, want ik had daarvoor nog nooit een film gemaakt.”

Greta Thunberg

Vrijdag, ruim een jaar later, wordt hun documentaire America, how are you? vertoond via een livestream van Pakhuis de Zwijger. Het is dan nog maar enkele dagen tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die een centraal thema vormen in de film.

De jongens willen met de documentaire laten zien dat Amerika niet het gespleten land is waar veel Europeanen het voor houden. “Je krijgt snel het idee dat iedereen elkaar haat en het met elkaar oneens is,” zegt Super. “En er zijn natuurlijk problemen, maar er is ook een ander Amerika, met meer overeenkomsten dan je zou denken.”

Zo sprak hij zelf met Trump-stemmers die hem verbaasden. “Dan heb je opeens een heel mooi gesprek, en vertelt een Trump-stemmer dat ‘ie achter Greta Thunberg staat. Of dan heb je een Bernie-stemmer die juist het omgekeerde zegt.” Het doet hem ook denken aan een gesprek met priester Christopher. “Die zei: zoek wat je met elkaar gemeen hebt, niet wat anders is.”

Uberchauffeur

In totaal hebben Super en Hielkema zo’n 70 Amerikanen in 15 verschillende staten gesproken. Terwijl de andere academici teruggingen naar Nederland, bleven zij in de Verenigde Staten achter met een gehuurde camper. “Eerst wilden we naar het noorden gaan, naar Chicago en Detroit,” zegt Super. “Maar de eerste nacht, met de camper in Maryland, was het al stervenskoud. We dachten: waarom willen we überhaupt naar het noorden? Toen hebben we ons plan helemaal omgegooid.”

Het is tekenend voor hoe het productieproces ging: kijken wat de dag brengt. Zo kwamen ze immers ook op de voice-over in de film: dat was namelijk de Uberchauffeur die hen naar de gehuurde camper bracht.

Super: “Ik weet nog dat ik ziek de auto in stapte, maar die man had zo’n mooie, zachte stem, dat ik me na de autorit weer beter voelde. Later hebben we via Uber hem teruggevonden – met een smoesje, namelijk dat we iets kwijt waren – en hem gevraagd of hij de voice-over wilde inspreken van onze film.” Uiteindelijk heeft hij toegezegd.

Wat betreft de verwachtingen voor 3 november, denken de jongens dat de laatste dagen voor president Trump zijn aangebroken. “Ik dacht eerst dat hij weer ging winnen, maar dat denk ik intussen niet meer,” zegt Super. Dat komt mede door het ‘wanbeleid’ van Trump tijdens de coronapandemie, maar ook het feit dat de peilingen intussen flink in het voordeel van Joe Biden lijken – al zaten die er vier jaar geleden ook naast.

De documentairemakers vermoeden dat het nog wel even zou kunnen duren voordat er een officiële uitslag ligt. Hielkema: “Ik vrees dat het onrustig wordt, en misschien wel meer dan dat.”

Merijn Super (links) en Jonathan Hielkema tijdens de reis. Beeld Merijn Super
Merijn Super (links) en Jonathan Hielkema tijdens de reis.Beeld Merijn Super

America, how are you? is vrijdag 30 oktober om 20.30 uur online te zien via Pakhuis de Zwijger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden