Amsterdam Bewaar

Amsterdamse diamantair Coster is nu Koninklijk

Coster Diamonds is vanaf donderdag Koninklijk
Coster Diamonds is vanaf donderdag Koninklijk © ANP

De Amsterdamse diamantair Coster is vanaf donderdag Koninklijk. Coster had het predikaat al in 2014 aangevraagd voor het 175-jarige bestaan een jaar later, maar de verlening duurde wat langer.

Het predikaat werd donderdag door commissaris van de koning Johan Remkes en burgemeester Eberhard van der Laan aan Kees Noomen, topman van Coster Diamonds, uitgereikt.

Donderdag verschijnt ook een boek over de historie van het bedrijf. Coster Diamonds werd in 1840 aan de Binnen Amstel opgericht door Mozes Coster. Het bedrijf kreeg wereldfaam toen het voor de Britse koningin Victoria de Koh-I-Noor-diamant mocht slijpen.

Tenminste 100 jaar
Na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de veelal Joodse diamantairs vrijwel allemaal naar de concentratiekampen werden afgevoerd, werd het bedrijf door de in 2013 overleden Ben Meijer van de grond af aan opgebouwd op het Waterlooplein.

Het bedrijf, sinds de jaren zeventig gevestigd in een aantal villa's aan de Paulus Potterstraat bij het Museumplein, baat ook het Diamantmuseum uit. Met 240.000 bezoekers is het complex een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Om Koninklijk te worden moet een bedrijf tegenwoordig tenminste 100 jaar bestaan en van onbesproken gedrag zijn.