Amsterdamse daklozen moeten overdag buiten blijven

Daklozen en uitgeprocedeerden krijgen geen 24-uursopvang, omdat dit het risico op besmetting met het nieuwe corona-virus alleen maar groter maakt.

Ruben Koops
Daklozenopvang. Beeld ANP XTRA
Daklozenopvang.Beeld ANP XTRA

Daarnaast zullen 43 Oost-Europese daklozen, die nu capaciteit in de nachtopvang bezet houden, zo snel mogelijk terug naar hun thuisland worden gebracht. Hierdoor komen nog meer bedden vrij voor zwervers en ongedocumenteerden die geen huis hebben. “Hieraan heeft deze groep zelf ook behoefte,” zegt wethouder Rutger Groot Wassink.

Dit zijn de meest opvallende beslissingen uit een serie maatregelen die het stadsbestuur neemt om daklozen en ongedocumenteerden in Amsterdam te beschermen tegen de virusuitbraak.

Geen 24-uursopvang

Eind vorige week luidden diverse hulporganisaties de noodklok vanwege het gebrek aan opvang voor mensen zonder eigen huis. Zij riepen op om de gemeentelijke winteropvang om te vormen tot een opvang die 24 uur per dag open is.

Zo ver gaat het stadsbestuur op advies van de GGD niet. “Dat zou zeer onverstandig zijn,” zegt Groot Wassink. “Het is beter dat mensen zich individueel in de buitenlucht bewegen dan in één ruimte met elkaar.”

Meer dan 100 mensen, soms met een slechte weerstand, dag en nacht in een klein gebouw, zou het risico op een uitbraak van het virus onder deze groep juist vergroten. Ook voor de medewerkers zou het risico om besmet te raken erg groot worden. De daklozen en uitgeprocedeerden krijgen juist het advies, ook bij de inloophuizen waar zij overdag terecht kunnen, om buiten te blijven en zo het risico op blootstelling aan het nieuwe coronavirus te verkleinen.

Ontruiming uitgesteld

De reguliere nachtopvang, bestaande uit een bed voor de nacht, wasgelegenheid en twee maaltijden die nu gevestigd is in een pand aan de Transformatorweg, wordt wel uitgebreid met 75 bedden in een gymzaal elders in de stad. Ook diverse toegangseisen zoals de maximale verblijfstermijn van 10 dagen wordt opgeschort. De diverse inloophuizen in de stad zullen zoveel mogelijk open blijven voor de daklozen voor wie geen plaats meer is in de nachtopvang.

Ook de groep illegale vreemdelingen die de parkeergarage Kempering in Zuidoost heeft gekraakt, kan daar nog even blijven zitten. Eigenlijk zou het bouwwerk dit weekend ontruimd worden, maar de sloop is uitgesteld zodat de groep hun provisorische verblijf in de oude garage nog niet hoeft te verlaten.

Onrust

In de raad klinkt bij progressieve partijen veel onrust over de beslissing om daklozen en ongedocumenteerden overdag naar buiten te sturen. ChristenUnie-raadslid Don Ceder stelt voor om meer leegstaande gymzalen te gebruiken voor dagopvang, Bij1 verzoekt om in overleg met hotels leegstaande hotelkamers te gebruiken. Maar Groot Wassink houdt voet bij stuk en wijst erop dat de stad ook de verantwoordelijkheid draagt voor de gezondheid van de begeleidingsmedewerkers van instanties zoals hvo-querido of het Leger des Heils, die de praktische opvang vormgeven.

Compartimenten

De nachtopvang aan de Transformatorweg wordt als beschermingsmaatregel opgedeeld in drie verschillende compartimenten van 50 bedden, om het risico van besmetting te voorkomen. Gezamenlijk eten is om dezelfde reden uit den boze. Binnen de nachtopvang komen isolatiebedden, waar zieke daklozen terecht kunnen als zij toch besmet zijn. In een lege sporthal worden 75 bedden neergezet voor evenzoveel ongedocumenteerden, waarvoor geen ruimte meer is in de reguliere nachtopvang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden