PlusExclusief

Amsterdamse crimineel en Satudarah-kopstuk Etou’s Belserang overleden

Belserang richtte de Amsterdamse afdeling op van de omstreden motorclub Satudarah. Beeld Instagram
Belserang richtte de Amsterdamse afdeling op van de omstreden motorclub Satudarah.Beeld Instagram

De Amsterdamse crimineel Etou’s Belserang is op 46-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de leiders van motorclub Satudarah, als ‘president’ van de Amsterdamse afdeling, voordat die werd verboden. Belserang overleed aan hartfalen.

Wouter Laumans en Paul Vugts

In het leven van Belserang was geweld nooit ver weg.

De in 1974 geboren Etou’s Belserang groeit op rond de Van Woustraat en de Rijnstraat, in een gezin met een alleenstaande Nederlandse moeder. Zijn Molukse vader is niet in beeld. Hij heeft een hechte band met zijn jongere broertje Boneka. De jongens zijn nogal heetgebakerd en laten zich door anderen weinig zeggen.

Ze vormen eind jaren tachtig, begin jaren negentig een jeugdbende die op straat bekendstaat als ‘jongens van Zuid’. Spil in die groep is Gwenette Martha – later een grote naam in de onderwereld, tot hij in mei 2014 wordt geliquideerd.

Ook andere leden van die groep zijn inmiddels geliquideerd. Weer andere jeugdvrienden van Belserang figureren momenteel in grote strafprocessen die draaien om drugshandel en liquidaties.

De criminele carrière van de groep begint met diefstal. Hun specialisatie is het stelen van de zogenaamde ‘barkiebox’; een kluis waarin kassamedewerkers van Albert Heijn briefjes van 100 gulden (een ‘barkie’ in straattaal) afstorten. Later maakt de groep de overstap naar gewapende overvallen en de handel in drugs.

Acht kogels

In 2004 raakt Etou’s Belserang betrokken bij een kwestie die de gemoederen tot de dag van vandaag bezighoudt. Samen met Martha en de beruchte Engelse crimineel Daniel Sowerby belt hij aan bij de Groningse onderwijzer Gerard Meesters. Diens zus is betrokken bij een verdwenen partij softdrugs van een groep Britse criminelen.

Martha drukt de onderwijzer een papiertje met een telefoonnummer in handen: Meesters kan maar beter vertellen waar zijn zus is, anders komen de mannen terug, ‘en niet om te praten’. Vier dagen later keert Sowerby inderdaad terug, zonder de Amsterdammers. Hij schiet de onschuldige Meesters in zijn deuropening met acht kogels dood.

Martha zal later zeggen dat zijn vrienden en hij zeer waren geschrokken toen ze hoorden wat er volgde op hun dreigement. Hem was slechts gevraagd met ‘wat jongens’ mee te gaan naar Groningen ‘om wat geld te verdienen’. Sowerby krijgt voor de moord levenslang, Etou’s Belserang moet vier maanden de cel in voor het mede bedreigen van Meesters.

Liquidatiepoging

Etou’s’ jongere broer Boneka heeft ook een geduchte reputatie op straat. Hem worden in het milieu meerdere liquidaties toegeschreven. In februari 2009 wordt Boneka, samen met een andere crimineel, doodgeschoten bij een pannenkoekenhuis bij de A9 bij Leiderdorp. Etou’s doet jarenlang verwoede pogingen om te achterhalen wie zijn broertje heeft vermoord.

Ondertussen richt hij de Amsterdamse afdeling op van de omstreden motorclub Satudarah. Door zijn Molukse wortels én zijn reputatie stijgt Belserang snel in rang. Het Amsterdamse chapter houdt de clubavonden in een café in de Rijnstraat. De gemeente sluit de bar, omdat ze vermoedt dat de zaak draait op misdaadopbrengsten van Belserang, en omdat zijn vriendin niet meewerkt aan een onderzoek. Uiteindelijk promoveert Belserang tot ‘national’: lid van de landelijke top van de motorclub.

In november 2011 ontsnapt hij aan een liquidatiepoging. Wanneer hij twee mannen in een Audi A3 bij zijn huis in Amstelveen ziet wegrijden, zet hij de achtervolging in. Daarbij worden snelheden gehaald van meer dan 200 kilometer per uur. De auto van zijn waarschijnlijke belagers, met daarin vuurwapens, bivakmutsen en helmen, vliegt bij Zwanenburg uit de bocht; de inzittenden worden gepakt maar uiteindelijk vrijgesproken omdat onduidelijk is welk misdrijf zij aan het voorbereiden waren.

Op eerste kerstdag 2016 is Belserang betrokken bij een vechtpartij in de Bells Club in Amstelveen. Daarbij worden, in het vipgedeelte van de club, twee mannen zwaar mishandeld. Een paar maanden daarvoor is Belserang ook al betrokken bij een vergelijkbaar incident aan het Thorbeckeplein; daar slaan hij en medeleden van Satudarah de club Playa Nasty kort en klein. Voor zijn rol bij beide incidenten wordt Belserang veroordeeld tot negen maanden cel.

Onlangs reed Belserang nog voorop op zijn motor bij de uitvaart van de geliquideerde Ajaxhooligan Martin van de Pol. Op dat moment kampte hij al met gezondheidsklachten. Belserang liep al langer rond met onder meer suikerziekte; een arts adviseerde ooit dat hij vanwege zijn klachten ‘detentieongeschikt’ was, dus dat de rechtbank hem geen celstraf moest opleggen. De 46-jarige Belserang overleed aan een hartstilstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden