Plus

Amsterdamse Charlotte Bouwman eist psychische hulp met actie bij ministerie

Charlotte Bouwman (26) probeerde de afgelopen acht jaar 21 keer een einde aan haar leven te maken. De Amsterdamse journalist heeft wel geprobeerd om hulp te krijgen, maar staat al twee jaar op een wachtlijst. Daarom voert ze sinds maandagmorgen actie voor het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Ilah Rubio
Charlotte Bouwman voor het ministerie van VWS Beeld Twitter
Charlotte Bouwman voor het ministerie van VWSBeeld Twitter

Ambtenaren die deze morgen binnenlopen, kijken verbaasd naar het tafereel voor de deuren van het ministerie van VWS in Den Haag. Bouwman, gekleed in een dikke jas en vergezeld door haar hond Bobby, zit op een groot kussen op de grond. Naast haar staat een bord met de tekst: ‘#dewachtrij GGZ nodig? Er zijn nog 90.000 wachtenden voor u.’

“Ik kom gewoon nergens meer op de wachtlijst,” zegt ze. De basiszorg is in Nederland weliswaar goed geregeld, vertelt ze, maar zodra je complexe psychische problemen hebt, wordt het lastig. “Hoe complexer, hoe langer je moet wachten.”

Trauma’s

Bij Bouwman begonnen de problemen toen ze op haar negentiende verkracht werd. “Ik ging naar een psycholoog en dat triggerde trauma’s van vroeger,” zegt ze. Wat zich precies in haar jeugd heeft afgespeeld, wil ze niet vertellen. “Maar ik ben chronisch getraumatiseerd.”

De afgelopen acht jaar probeerde ze 21 keer een einde aan haar leven te maken. De Amsterdamse journalist heeft wel geprobeerd om hulp te krijgen, maar staat al twee jaar op een wachtlijst. Bouwman was zo ziek dat ze haar baan bij een krant moest opgeven. “Daar zeiden ze: je moet eerst behandeld worden. En dat snap ik wel.”

Die behandeling krijgt ze dus maar niet, zelfs niet na zoveel zelfmoordpogingen. “Ik ben ooit door de politie van het spoor gehaald en naar een kliniek gebracht, maar omdat er geen plek was weer naar huis gebracht, waarna ik weer een poging deed.” Ook bij de crisislijn ben je niet meteen aan de beurt. “Ik heb wel eens twaalf uur moeten wachten voordat ik werd teruggebeld, maar toen lag ik al op de intensive care.”

Stille ramp

Bouwman voert de actie niet alleen voor zichzelf, maar ook voor alle andere mensen met complexe psychische problemen in Nederland. “Er zijn meer mensen zoals ik. Dit kan iedereen overkomen. Je bent ziek, voelt je wanhopig en dan word je toch weggestuurd.”

De actie van Bouwman krijgt steun van Lijm de Zorg, een collectief van mensen die zorg nodig hebben en hulpverleners in de Jeugdzorg en GGZ. “Er vindt een stille ramp plaats in de GGZ,” zegt Louis de Mast van Lijm de Zorg. “Er zijn veel mensen die hulp zoeken, maar die niet kunnen vinden.” Verzekeraars, zorgaanbieders en overheid wijzen allemaal naar elkaar, vertelt hij. “Uiteindelijk pakt niemand de regie.”

Manifest

Het collectief heeft daarom een manifest opgesteld voor een betere Jeugdzorg en GGZ, waarin het kabinet wordt opgeroepen om de zorg voor kwetsbare mensen goed te organiseren, en dus ook voor de meest complexe problemen. “Wat Hugo Borst heeft bereikt met de ouderenzorg, willen bij uiteindelijk ook bereiken met GGZ en Jeugdzorg,” legt hij uit.

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft beloofd dat hij morgen langskomt bij Bouwman. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver komt vandaag al een kop koffie met haar drinken. Ze is van plan om net zo lang voor het ministeriegebouw actie te blijven voeren totdat er een oplossing is. “Al moet ik hier weken blijven zitten.”

Vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 of ga naar de website 113.nl om (anoniem) te chatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden