PlusNieuws

Amsterdamse cafés vragen aandacht voor korte openingstijden terrassen: #ditwerktniet

De heropening van de terrassen per 28 april heeft voor veel horecaondernemers een bittere bijsmaak. Twee grote horeca-uitbaters in Amsterdam, samen goed voor veertig cafés, vragen nu aandacht met de hashtag #ditwerktniet.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dinsdag werd op de persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge aangekondigd dat per 28 april de terrassen weer open mogen. Maar wel met flinke beperkingen: enkel tussen 12.00 en 18.00 uur en maximaal vijftig mensen op het terras, ongeacht de grootte ervan.

Dat is tegen het zere been van horeca-ondernemers. Thomas Anderiesen komt daarom, samen met de heren achter 3WO (Drie Wijzen uit Oost), met de actie #ditwerktniet. Anderiesen is eigenaar van zo’n twintig horecazaken, waaronder cafés Hannekes Boom en Meneer Nieges – allebei in Centrum – en restaurant Cannibale Royale. 3WO bezitten zo’n twintig zaken, zoals Louie Louie in Oost en Karavaan in Oud-West.

“Na de persconferentie kreeg ik veel felicitaties van vrienden en familie,” zegt Anderiesen. “Maar eigenlijk zag ik het helemaal niet voor me, en voelde ik me verward. Je mag eindelijk open zijn, maar je bent er toch niet blij mee.”

Vol Vondelpark

Hoe zit dat dan? “Het meest steekt het me dat we van twaalf tot zes open mogen: precies als heel Nederland aan het werk is. Mensen gaan juist naar de horeca als ze vrij zijn; ik woon zelf aan het Vondelpark, en dat stroomt juist rond vijf of zes uur ’s avonds vol. Op deze manier kun je niets terugverdienen.”

Riad Farhat, eigenaar van 3WO, beaamt dat. “Normaal gesproken gaan we open rond acht uur in de ochtend, dat deel mis je al. Precies op het moment dat het echt begint voor ons, ga je al dicht. Dus we moeten veel kosten maken om überhaupt te kunnen starten."

Hagel en zon

Bovendien vindt Anderiesen de maximale terrasgrootte van vijftig personen onbegrijpelijk: op het terras van Hannekes Boom passen zo’n 350 mensen, als er 1,5 meter afstand in acht wordt gehouden. “Nu mogen we slechts een zevende van ons terras gebruiken, terwijl dat terras honderd keer veiliger is dan welke huldiging of illegaal feest dan ook."

Hij vraagt zich ook af wat je als horecaonderneming kan doen als de weersomstandigheden tegen zitten. “Als je weer een week hebt waarin hagel en zon elkaar afwisselen, dan mag je weer al je voorraden weggooien, je net aangenomen personeel afbellen, en ga zo maar door.”

Ondankbaar

Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam, begrijpt de actie van Anderiesen en 3WO wel. “Het lijkt wel alsof we meer ruimte krijgen, maar ik heb nog geen enkele ondernemer gesproken die er echt blij mee is. Veel ondernemers bellen me: lijkt het ondankbaar als ik niet open ga? Praktisch en financieel is het voor de meeste ondernemers op deze manier niet te doen.”

Anderiesen stelt dat 3WO en hij ook hebben overwogen om hun zaken gesloten te houden. Dat hebben ze uiteindelijk niet besloten. “We willen niet ondankbaar overkomen. Maar we willen toch een signaal naar de overheid afgeven.”

Open tot 22.00 uur

Doornhegge gaat vrijdag in gesprek met de gemeente Amsterdam over de invulling van de versoepelingen. “Daar wil ik ook vragen: hoe gaan we hiermee om? Ik sta niet in voor de beheersbaarheid van de openbare ruimte als terrassen om zes uur ’s avonds hun gasten op straat moeten zetten. Dat kunnen onze ondernemers niet in de hand houden.”

3WO-eigenaar Farhat: “Als je nu naar buiten kijkt: het is tien voor zes, zonnetje begint te schijnen. En dan moeten alle mensen het terras af. Die gaan het park in."

Hij stelt voor om de terrassen open te houden tot 22.00 uur. “Burgemeesters, politie en de boa’s hebben landelijk aangegeven dat het verstandiger is om de horeca dan gewoon open te houden. Als die dat allemaal zeggen, waarom luister je dan niet gewoon?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden