Nieuws

Amsterdamse bruggen weer met de hand bediend: storingen kunnen niet worden verholpen

Bruggen in Amsterdam worden ook dit vaarseizoen weer lokaal en met de hand bediend door brugwachters. De hardnekkige storingen in videosystemen die vorig jaar optraden, kunnen niet worden verholpen. De brugbediening moet worden herontworpen, meldt Waternet.

Olaf Heyblom
De brug bij het Scheepvaartmuseum staat open.   Beeld ANP / Maarten Brante
De brug bij het Scheepvaartmuseum staat open.Beeld ANP / Maarten Brante

De storingen traden begin vorig jaar op nadat er een nieuw videosysteem was geïntroduceerd. Camerabeelden die naar de bedieningscentrale werden verstuurd, kwamen vertraagd of stotterend binnen.

Op de doorgaande routes zorgt dat voor ‘een risico dat Amsterdam niet kan accepteren’, schreef wethouder Egbert de Vries (Water) in januari in een brief aan de gemeenteraad.

Omdat reparatie de problemen niet kan oplossen, zal de huidige centrale objectbediening moeten worden herontwerpen. Waternet verwacht dat dat zeker twee jaar in beslag neemt.

Extra wachttijd

Tot het systeem is gerepareerd, worden de meeste bruggen in de stad vanwege de veiligheid lokaal bediend door brugwachters, net als voor juli 2018. Het gaat om zo’n 25 van de 45 bruggen. Voor twintig bruggen met een laag risico, met name sluizen, fietsbruggen en die met overzichtelijke verkeersstromen, is het systeem wel stabiel genoeg om van afstand te bedienen.

Plezier- en beroepsvaart moeten rekening houden met extra wachttijd. Over de langere wachttijd zegt Waternet vorig jaar nauwelijks klachten te hebben gekregen.

De problemen met de brugbediening en de inzet van fysieke brugwachters kost de gemeente in 2022 naar verwachting een miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden