Amsterdamse bruggen komende dagen dicht voor boten

Vanwege de extreme warmte gaan zeven beweegbare bruggen op de Amstelroute en de Kostverlorenvaart vanaf woensdagmiddag tot en met vrijdag middernacht niet open voor boten.

Het Parool
Boten liggen dinsdagavond stil voor de Berlagebrug. De brug gaat niet open door de hitte. Beeld -
Boten liggen dinsdagavond stil voor de Berlagebrug. De brug gaat niet open door de hitte.Beeld -

De kans op schade is te groot, zegt een woordvoerder van de gemeente. Verkeer kan nog wel over de bruggen rijden.

Het gaat om de bruggen van de vaarroute via de Amstel, met de Hortusbrug en de Berlagebrug, en om de bruggen van de Kostverlorenvaartroute, met de Willemspoortbrug, de Wiegbrug, de Kinkerbrug, de Overtoombrug en de Zeilstraatbrug.

De bruggen in de stad worden vanaf 25 graden preventief gekoeld. Als het te warm wordt, zetten de metalen kleppen op de brug uit, waardoor de brug niet meer open of dicht kan. De gemeente blijft de bruggen monitoren en koelen.

Scheepvaart

De overige bruggen in de stad kunnen voorlopig nog wel geopend worden, maar de gemeente sluit niet uit dat meer bruggen later op de dag gesloten blijven.

Dinsdagavond gingen de Berlagebrug en de Willemspoortbrug door de warmte al niet meer open. De bruggen zijn woensdagochtend even geopend zodat de scheepvaart kon doorvaren.

Haarlem

Ook in andere steden gaan bruggen moeilijk open en dicht vanwege de extreme hitte. De Waarderbrug en de Schouwbroekerbrug in Haarlem functioneren niet meer goed door uitgezet staal, meldt de gemeente.

Auto’s en fietsers kunnen niet meer over de Waarderbrug omdat deze openstaat. Het is nog niet duidelijk wanneer de brug weer gesloten kan worden. De Schouwbroekerbrug is wel dicht, maar gaat juist niet meer open.

Volg alles over de extreme warmte in ons hitteblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden