Amsterdamse Bostheater vreest voor snelle sluiting

Het Amsterdamse Bostheater vreest voor zijn voortbestaan. Als er niet snel een oplossing komt voor het wegvallen van de structurele subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vreest het openluchttheater in het Amsterdamse Bos voor sluiting.

ANP/Het Parool
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

De organisatie vraagt de gemeente Amsterdam voor de laatste keer om hulp. Ondanks een positief advies had het AFK niet voldoende middelen om de subsidie van ruim 3 ton aan het theater toe te zeggen. Een petitie die daarop volgde, werd meer dan 18.500 keer ondertekend. De gemeente Amstelveen heeft 50.000 euro toegezegd, maar dat is niet genoeg.

‘Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangekondigd dat er een tweede steunpakket voor cultuur beschikbaar wordt gesteld aan gemeenten,’ schrijft de organisatie. ‘Het is echter onduidelijk of de gemeente Amsterdam een deel van de middelen gaat inzetten om het openluchttheater overeind te houden.’ De gemeenteraad vergadert hier in december over. ‘Als het Bostheater daarin niet wordt meegenomen, valt het doek voor het openluchttheater.’

‘A-typisch theater’

“Wij zijn een a-typisch theater en komen daarom voor heel veel regelingen niet in aanmerking,” zei directeur Ingejan Ligthart Schenk eerder tegen Het Parool. “Er is geen theater zoals dit. Maar door subsidiesystematiek, zoals dat we maar vier maanden per jaar voorstellingen programmeren en veel coproduceren, vallen we nu buiten de boot.”

Uitgerekend het Bostheater zou nu van toegevoegde waarde kunnen zijn, dacht Ligthart Schenk. “Juist in coronatijden is het Bostheater een goed alternatief, omdat het in de buitenlucht is.” Het theater trekt in de zomer gemiddeld zo’n 68.000 mensen die voorstellingen en concerten bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden