Amsterdamse Bos neemt maatregelen tegen ‘malafide hondenuitlaatservices’

Het Amsterdamse Bos wil dat bezoekers voortaan niet meer met vijf, maar maximaal drie honden door het bos mogen lopen. Dat voorstel hebben ze na klachten van hondenuitlaatservices ingediend bij de gemeente Amstelveen.

Beeld Dingena Mol

Hondenuitlaatservices in het bos betalen jaarlijks 800 euro voor een vergunning waarmee ze met vijf honden door het bos mogen lopen. Recreanten mogen volgens de APV (algemene plaatselijke verordening) van het bos ook met vijf honden lopen, daar is geen vergunning voor nodig.

Het probleem: steeds vaker doen hondenuitlaatservices zonder vergunning zich voor als recreant en kunnen zo werken zonder voor een vergunning te betalen. Tot grote ergernis van geregistreerde hondenuitlaatservices.

Volgens de gemeente Amsterdam is het moeilijk voor boswachters om deze ‘illegale’ hondenuitlaatservices te controleren: wanneer naar een vergunning wordt gevraagd, geeft de hondenuitlaatservice aan een recreant te zijn. De boswachter staat dan met zijn rug tegen de muur: hij vermoedt dat het gaat om een hondenuitlaatservice zonder vergunning, maar kan dat niet hardmaken.

Een van de redenen waarom het moeilijk is om deze opportunisten te betrappen, is dat de hondenbelasting in zowel Amstelveen (2019) als Amsterdam (2016) is afgeschaft. Honden staan dus niet meer bij de gemeente geregistreerd. Iemand die honden van klanten uitlaat kan dus zeggen: dit zijn mijn honden.

Het Amsterdamse Bos voorspelt dat door de inperking van het aantal honden waarmee gewandeld mag worden, het makkelijk wordt om illegale uitlaatservices op te sporen. Het lopen met maximaal drie honden is immers commercieel gezien niet interessant.

Het is voor hondenuitlaatservices zonder vergunning niet meer mogelijk om alsnog een vergunning aan te vragen. Sinds 2016 hanteert de gemeente een ‘uitsterfbeleid’; er worden geen vergunningen meer verstrekt. Het bos wil de balans tussen commercie en recreatie bewaren. In de bezoekersonderzoeken die het bos laat uitvoeren, staat last van honden steevast in de top-3 van ergernissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden