PlusNieuws

Amsterdamse Bij1 dreigt in ‘twee kampen’ uiteen te vallen

De Bij1-raads­leden Carla Kabamba (rechts) en Jazie Veld­huyzen (tweede van rechts) tijdens de uitslagen­avond in de Stopera. Beeld Eva Plevier
De Bij1-raads­leden Carla Kabamba (rechts) en Jazie Veld­huyzen (tweede van rechts) tijdens de uitslagen­avond in de Stopera.Beeld Eva Plevier

Het rommelt binnen de Amsterdamse afdeling van Bij1. Onenigheid over de manier waarop de partij politiek dient te bedrijven, lijkt de fractie in tweeën te splijten. Zondag wordt een lijmpoging ondernomen.

David Hielkema en Tim Wagemakers

Tussen de raadsleden Nilab Ahmadi en Carla Kabamba is een onderlinge strijd losgebarsten en leden van de lokale partijafdeling van Bij1 zijn verdeeld over keuzes waar de partij voor staat. Volgens bronnen binnen de partij komen ze zondag samen voor een ‘cruciale’ vergadering om de onrust in de partij te bezweren.

Ahmadi is onder meer kritisch op het bestuur, dat niet altijd transparant zou zijn. Ze zou zelfs spreken over machtsmisbruik door bestuursleden. Het kersverse raadslid zou een hardere en activistischer lijn voorstaan dan de landelijke en de Amsterdamse partijtop voor ogen hebben.

Fractiegenoot Kabamba volgt juist de lijn van een deel van het partijbestuur: zij zoekt de bestuurlijke lijn om het ‘radicale geluid’ van Bij1 te vertegenwoordigen in de Amsterdamse gemeenteraad. Leden verwijten haar dat ze weinig zichtbaar is op sociale media en niet vaak aanwezig is bij demonstraties. De afdeling Amsterdam lijkt grofweg tussen deze twee kampen verdeeld te zijn.

Woordvoerder Charlie Helmijr erkent dat het onrustig is binnen de partij. “We hebben een brede achterban die bestaat uit bijvoorbeeld ­oudere Surinaamse dames uit Zuidoost, maar ook Amsterdamse witte rijke jongeren uit Zuid, of zelfs anarchisten. Binnen de partij zijn verschillende belangen en daar kunnen botsingen over ontstaan. Dat hoort erbij.”

Buiten beeld

De partij schreef begin mei in een mail aan de leden dat er sinds de afgelopen campagne onrust heerst. Bronnen vertellen dat de partijtop in de verkiezingsperiode ­Ahmadi ‘buiten beeld’ probeerde te houden. De partij ging er toen nog van uit maximaal twee zetels te halen; door Ahmadi minder zichtbaar te maken zou ze niet méér voorkeursstemmen trekken dan lijsttrekker ­Jazie Veldhuyzen of Kabamba, de nummer 2 op de lijst.

Ahmadi voerde echter een sterke persoonlijke campagne via socialemediakanalen en stickeracties door de hele stad. Zo lukte het haar meer stemmen te krijgen (5531) dan lijsttrekker Veldhuyzen (4992) en Kabamba (5002).

Tekenend voor de onrust binnen de partij: op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen was Ahmadi niet aanwezig bij de bijeenkomst van Bij1 in het pand van Vereniging Ons Suriname, waar blijkt dat de partij drie zetels heeft gehaald. Ze volgde de uitslagen elders. Ook kwam ze later die avond niet naar de Stopera, zoals de traditie voorschrijft, terwijl Kabamba en Veldhuyzen daar wel aanwezig waren.

Sommige leden achten het goed mogelijk dat Ahmadi zich van de partij zal afsplitsen als ze niet haar eigen koers mag varen. Ze vrezen dat veel mensen haar zullen volgen. Een bron binnen de partij: “Nilab botst met het bestuur. In Amsterdam heerst angst voor leegloop als ze weggaat. Ze heeft behoorlijk wat mensen achter zich. Ze weet, net zoals Sylvana Simons dat kan, heel goed een boodschap over te brengen.”

Fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen lijkt tussen de twee raadsleden in te staan. Zijn doel: ‘de boel bij elkaar houden’. Veldhuyzen: “Ze hebben zich verbonden aan het partijprogramma. Dat is de ideologische basis van Bij1 en dat is onze lijn. Ik ga ervan uit dat het geen probleem voor ons wordt die lijn samen te volgen.”

Timmerwerk

Kabamba zegt geloof te houden dat ze samen ‘willen en kunnen’ werken. Voor nu wil ze zich vooral richten op het raadswerk. “Voor vooruitgang in onze nieuwe fractie heb je inderdaad activisme nodig, maar zeker ook raadswerk. Werkbezoeken, vergaderingen bijwonen, inhoudelijke kennis delen en begrijpen hoe systemen werken. Ik wil in de raad hard zijn voor problemen om onze doelen te bereiken. Dat heeft mijn prioriteit.”

Ahmadi hoopt ook dat ze er als fractie uitkomen. “Er wordt hard aan getimmerd om alles dichterbij elkaar te brengen. Daar geloof ik echt in.”

In een e-mail aan de leden van de Amsterdamse partijafdeling van Bij1 staat dat de komende vergadering – zondag – cruciaal is, omdat er belangrijke knopen moeten worden doorgehakt over de toekomst van Bij1. Bestuursvoorzitter van de partij Jürgen Olivieira wilde telefonisch niet op vragen reageren.

Onrust is niet nieuw
Bij1, de partij van Sylvana Simons, worstelt al langer met interne onrust. Eerder was er gedoe rondom het gedwongen vertrek van de landelijke nummer 2 van de partij Quinsy Gario, nadat de partij hem had geroyeerd wegens ‘toxisch gedrag’. Gario heeft altijd ontkend. Zijn royement leidde ertoe dat de Haagse afdeling van Bij1 met de partij brak.

Het rommelde ook in Almere begin dit jaar nadat de lokale partijleider, Gladys Wielingen, had gezegd samenwerking met de PVV niet uit te sluiten. Een week voor de verkiezingen trok ze zich terug na de golf van kritiek die haar uitspraak had opgeleverd.

Bij verschillende fracties van Bij1 woedt de discussie over welke lijn de gemeentelijke afdelingen van de partij moeten volgen. Kritiek van Bij1-leden op het partijbestuur noemt de Amsterdamse fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen gezond. Hij zegt dat de leden traditioneel kritisch kijken naar machtsstructuren en mensen in machtsposities. Wel vindt hij dat binnen de partij gewerkt moet worden aan democratisering en transparantie om zo de interne democratie te versterken.

Veldhuyzen: “Het gaat erom dat we als partij beslissingen nemen via consensus. We bedrijven radicale politiek, daarom moeten we mensen faciliteren zodat ze zich daarin kunnen verdiepen. En we moeten eensgezind die kant op, daar moeten we nog wel samen aan werken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden