PlusAchtergrond

Amsterdamse basisscholen boos over laat advies: ‘Dat is toch geen doen?’

De klas opdelen in kleine groepjes, zo luidt het dringende advies vanuit Den Haag voor de heropening van de basisscholen van maandag. Hoe valt dat bij de scholen in Amsterdam? ‘We worden voor de bus gegooid.’

Roelf Jan Duin
Basisschool de Burght Beeld Nosh Neneh
Basisschool de BurghtBeeld Nosh Neneh

De stoom kwam uit zijn oren. Ronald Lorié, directeur van Montessorischool Het Winterkoninkje in West, wachtte al dagen op het moment dat hij zou horen onder welke voorwaarden zijn school maandag weer open mag.

En toen kwam er woensdagmiddag eindelijk nieuws uit Den Haag: onderwijsminister Arie Slob gaf het ‘dringende advies’ om klassen te verdelen in kleine groepjes die onderling afstand houden. “Dan kun je beter de RAI afhuren, want in ons schoolgebouw gaat dat never-nooit-niet lukken.”

Frustratie groot

De frustratie was de afgelopen week toch al groot bij Lorié. Natuurlijk, ook hij wilde niets liever dan dat de school weer open zou gaan. Maar waarom was het vorige week nog absoluut niet aan de orde, en werd zondag opeens bekendgemaakt dat de basisscholen een week later zouden openen, zonder dat ook enigszins duidelijk te maken hoe? “We worden voor de bus gegooid,” vindt hij.

Lorié is niet de enige Amsterdamse schooldirecteur die werd overvallen door het besluit van het kabinet. Miriam Heijster, directeur van Kindercampus Zuidas, twitterde woensdag dat ze zich ‘genaaid’ voelde. Volgens haar is de snelle heropening van de scholen een verkiezingsstunt. “Waarom is niet gewacht tot na de voorjaarsvakantie? Dan hadden we twee weken de tijd gehad om ons voor te bereiden.” Ook zij is blij dat de kinderen weer naar school mogen, maar snapt niet waarom het tot woensdagmiddag moest duren voor ze te horen kreeg hoe. “We hebben dan nog twee dagen om alles te regelen. Dat is toch geen doen?”

Pim Butter, directeur van de 5e Montessorischool in Watergraafsmeer, snapt niet waarom er niet veel eerder al is nagedacht over de voorwaarden. “Slob wist twee weken geleden toch ook dat de scholen op een zeker moment weer open zouden gaan? Erg proactief is het allemaal niet.”

Niet werkbaar

Woensdag, rond een uur of drie, kwam dan eindelijk het ‘protocol’, dat vooral bestond uit adviezen. Behalve het opsplitsen in groepjes en de quarantaine voor klassen waar een besmettingsgeval is geconstateerd, wordt geadviseerd om leerlingen van groep 7 en 8 mondkapjes te laten dragen buiten de klas, looproutes door het gebouw te maken en kinderen in kleine groepjes te laten buitenspelen.

De Algemene Vereniging Schoolleiders nam al direct afstand van het protocol: ‘niet werkbaar’. En volgens CNV Onderwijs zou het nog een ‘flinke puzzel’ worden om alle richtlijnen uit te werken. De onderwijsbond denkt dat het niet eenvoudig zal zijn om de ‘vertaalslag te maken naar de praktijk op school’. Ook de Algemene Onderwijsbond AOb is kritisch over de gang van zaken. ‘Het ministerie van OCW laat zich bij de heropening van de scholen leiden door haast en niet door zorgvuldigheid’, stelt de bond. Bovendien worden ‘terechte zorgen van leraren en ondersteuners niet serieus genomen’, zegt bestuurder Jelmer Evers.

Bart Vervoort, directeur van basisschool de Bijlmerhorst, had zijn eigen plan al min of meer getrokken. “Het uitgangspunt is veiligheid, voor het personeel en voor de kinderen. We gaan een continurooster invoeren, zodat de kinderen tussen de middag niet opgehaald hoeven te worden, dat scheelt verkeersbewegingen. En kinderen gaan op verschillende tijden naar buiten, zodat niet iedereen tegelijkertijd op het plein staat. In de hogere groepen komen er cohorten voor wc-bezoek, zodat de conciërge tussendoor de toiletten kan reinigen. Het schoolplein wordt tijdens de pauzes in compartimenten verdeeld, de verf en de linten zijn al besteld.”

Hesjes

Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere oplossingen, wil Vervoort maar zeggen. En uiteindelijk weten hij en zijn team toch het beste hoe het op hun school werkt. “Eerder deze week was er een plan van de GGD om alle leerlingen blauwe, gele of rode hesjes te geven, en dat kinderen dan de hele dag alleen in de buurt van kinderen met dezelfde kleur mochten komen. Dan heb je echt geen idee hoe het er in een klas aan toe gaat.”

Lieke Thesingh, voorzitter van koepelorganisatie Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO), gaat ervan uit dat alle Amsterdamse scholen maandag ook daadwerkelijk open gaan, en niet, zoals een aantal scholen in Brabant woensdag aankondigde, de deuren toch gesloten houden. “Alle besturen zijn nu bezig met het bedenken van plannen hoe ze verantwoord open kunnen,” zegt Thesingh. “Dat verschilt per school, het is maatwerk.”

Want ondanks de zorgen over hoe het maandag allemaal moet gaan en woede over de manier waarop het kabinet dit besluit nam, staat voor de schooldirecteuren voorop dat de kinderen het beste onderwijs verdienen. Lorié: “We gaan het hoe dan ook voor elkaar krijgen. Het zal een hoop gedoe en geregel worden, met roosters, met lokalen, met leraren die tot de kwetsbare groepen behoren. Maar bij het hele team is het gevoel: we gaan het gewoon doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden