Amsterdamse achtstegroepers krijgen toch geen voorrang bij schoolkeuze

Amsterdamse scholieren krijgen geen voorrang in de matchingsprocedure voor middelbare scholen. Het huidige systeem blijft voorlopig gehandhaafd, meldt de Osvo, de vereniging voor Amsterdamse schoolbesturen.

Hanna Bijl
Exterieur van het Amsterdams Lyceum. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Exterieur van het Amsterdams Lyceum.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het veelbesproken alternatief voor de huidige matchingsprocedure, waarin Amsterdamse scholieren voorrang zouden krijgen op scholieren uit de regio, is hiermee van tafel. Osvo-voorzitter Rob Oudkerk: “We kwamen er niet uit, want het is onmogelijk om een grens te trekken. Wie hoort er bij de regio, en wie geef je voorrang? Uiteindelijk zou het voor de leerlingen geen winst hebben opgeleverd.”

Het Osvo heeft diverse alternatieven voor het huidige loting- en matchingssysteem overwogen, maar houdt uiteindelijk voor komend schooljaar in grote lijnen vast aan de procedure die Amsterdam al sinds 2015 gebruikt. Hierbij geven leerlingen een lijst van vier tot twaalf voorkeursscholen op, waarop ze naar volgorde van lotnummer geplaatst worden. Leerlingen krijgen gegarandeerd een plek op een van de scholen van hun voorkeurslijst.

Extra plekken

Nieuw is dat er na de aanmelding van de achtstegroepers gekeken zal worden of er scholen zijn die hun capaciteit kunnen uitbreiden. “In maart weten we welke scholen het populairst zijn,” zegt Oudkerk. “Dan gaan we met alle besturen bij elkaar zitten om te kijken waar we eventueel een paar extra plaatsen kunnen creëren.”

Oudkerk tempert de verwachtingen wel meteen: “Dat betekent niet dat we lukraak hele klassen gaan toevoegen; schoolgebouwen zitten op een gegeven moment ook gewoon vol. Maar soms kunnen een paar extra plekken net het verschil maken in het algoritme van de loting, waardoor we ineens veel beter uitkomen.”

De Osvo heeft afgesproken dat er in elk geval op twee gymnasia extra plekken bijkomen. “Maar we kijken ook naar het vmbo en de havo, want daar zat afgelopen jaar een knelpunt.”

Eerder zei Oudkerk in deze krant nooit meer op de oude manier te willen matchen. “Dat klopt, en we gaan ook niet op de oude voet verder. We hebben bijvoorbeeld ook afgesproken dat scholen hun opgegeven capaciteit niet meer naar beneden mogen bijstellen, dat was voorheen nog wel zo. Zo komen we op dat vlak ook niet meer voor verrassingen te staan.”

Iedere leerling een plek in zijn top vijf garanderen is niet mogelijk, zegt Oudkerk. “We richten ons nu vooral op de laagstgeplaatsten, de leerlingen die op de plekken negen tot en met twaalf van hun keuze terecht komen. Dat moeten er zo min mogelijk zijn.”

Betere afstemming

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) is benieuwd wat de aanpassingen in de praktijk gaan betekenen, maar is blij dat het systeem van loting en matching in stand blijft. “Zo heeft iedereen de grootste kans op een goede plek. Het is goed dat Amsterdam zijn regionale rol blijft vervullen, vooral voor gemeentes waar geen goed aanbod is van middelbare scholen,” aldus Moorman.

Elisabeth Bootsma van Stichting Vrije Schoolkeuze is blij dat de Osvo gaat proberen vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. “Maar dat beloofden ze zes jaar geleden ook,” zegt Bootsma, “dus we moeten eerst eens zien wat hier in de praktijk van terecht komt. Het is fijn dat er gymnasiumplekken bij komen, maar de grootste problemen zitten op havo- en havo-vwo-niveau. Juist ook op populaire scholen als het Fons ­Vitae, Spinoza Lyceum en St. Nicolaaslyceum zouden er extra klassen bij moeten komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden