Nieuws

Amsterdams vuurwerkverbod een jaar uitgesteld: ‘Handhaving onmogelijk door corona’

Tijdens de komende jaarwisseling zou in Amsterdam een afsteekverbod voor vuurwerk gelden. De coronacrisis gooit echter roet in het eten: het is volgens burgemeester Femke Halsema ‘onvermijdelijk’ om het verbod een jaar uit te stellen.

Jari Goedegebuure
Vuurwerkshow op de Kop van Java, 2019. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Vuurwerkshow op de Kop van Java, 2019.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt niet dit jaar aangepast, maar zal pas gelden vanaf de jaarwisseling 2021-2022.

Volgens Halsema zijn er door de coronacrisis beperkte alternatieven voor kleine, gereguleerde vieringen en is de handhaving van het vuurwerkverbod door het rondwarende virus een ‘schier onmogelijke opgave’. Ook zouden de juridische en financiële risico’s bij doorvoering van het verbod groter zijn dan voorzien.

De burgemeester vindt het ‘onverantwoord’ om politieagenten en handhavers dit jaar te vragen om de extra taak op zich te nemen. De handhaving van de coronamaatregelen heeft veel van ze gevraagd, terwijl de weerstand op straat groeit. Dat zou er volgens Halsema voor kunnen zorgen dat burgers zich tegen de politie en handhavers keren als ze gaan handhaven op het afsteken consumentenvuurwerk.

Daarbij blijven nachtclubs en discotheken voorlopig gesloten. Halsema verwacht daarom, ook tijdens de jaarwisseling, een groot aantal illegale feesten. Om daarop te handhaven zijn boa’s en agenten hard nodig.

Weinig lokale vieringen

Door het coronavirus zullen op weinig plekken in de stad alternatieve vieringen worden georganiseerd. Er wordt met de stadsdelen gekeken welke bestaande lokale vieringen ‘veilig en coronaproof’ kunnen plaatsvinden en hoe de stad daaraan kan bijdragen.

Plannen voor een centrale viering lijken vooralsnog, ondanks het coronavirus, wel doorgang te vinden. Geopperd wordt een viering zonder publiek, die te volgen zal zijn op televisie en via sociale media.

Vuurwerkverkopers in de stad zijn, zoals verwacht, niet blij met het voorgenomen verbod dat nu een jaar wordt uitgesteld. Zij vonden de overgangstermijn te kort en kondigden een rechtszaak aan. Volgens Halsema is het invoeren van het afsteekverbod op korte termijn ‘juridisch risicovol’.

Meerderheid

Na de laatste, rumoerig verlopen jaarwisseling, ontstond er in heel Nederland een brede roep om vuurwerk te verbieden. Ook in Amsterdam stemde een politieke meerderheid voor.

Amsterdammers konden zich afgelopen zomer over het voorstel van de gemeente uitspreken. Driekwart van de ruim 1500 bewoners steunden een invoering van het afsteekverbod.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden