Amsterdams uitzendbureau voor vrijwilligers ViiA moet stoppen

Uitzendbureau ViiA, dat vrijwilligers werft, begeleidt en matcht met hulpbehoevenden in Oost, stopt per 1 juli. Stadsdeel Oost heeft de financiering stopgezet, waardoor de organisatie de lasten niet meer kan dragen.

Juliët Boogaard
ViiA, een uitzendbureau voor vrijwilligers in Oost, moet per 1 juli stoppen. Beeld ViiA
ViiA, een uitzendbureau voor vrijwilligers in Oost, moet per 1 juli stoppen.Beeld ViiA

“We zijn het niet eens met de beslissing, maar we moeten ons erbij neerleggen,” zegt directeur Nynke Ypenga. “Er is acht ton beschikbaar gesteld voor bewoners die zelf initiatieven willen aanmelden. Dat geld moest ergens vandaan komen. Verschillende organisaties worden niet meer gefinancierd, wij zijn daar één van.”

Ypenga zegt verbijsterd te zijn over het besluit. “Natuurlijk wordt er ieder jaar bezuinigd, maar dit had ik niet zien aankomen. Dit is wel heel drastisch.” Lopende projecten zijn inmiddels overgedragen, zoals het Sync-project waarbij jonge vluchtelingen aan jonge Amsterdammers worden gekoppeld om ze wegwijs te maken in de stad. De Regenboog Groep neemt dit project over.

Begeleiding

De werkzaamheden van ViiA-vrijwilligers waren behoorlijk uiteenlopend, vertelt Ypenga. Ze konden worden ingezet voor kwetsbare bewoners in de buurt, maar ook voor bewonersinitiatieven waar extra handen nodig waren. “Daarom waren wij moeilijk te plaatsen voor de gemeente, we pasten niet zomaar in een van de financiële hokjes. Dat is ontzettend jammer.”

Wat ViiA uniek maakte, is dat vrijwilligers ook intensief werden begeleid. “Onze vrijwilligers kunnen via de Vrijwilligers Centrale Amsterdam nog steeds gekoppeld worden aan projecten, maar daar ontvangen ze geen begeleiding of ondersteuning.” Bovendien wierf ViiA elk jaar 300 tot 400 nieuwe vrijwilligers. “Dat stopt nu ook.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden