Amsterdams PvdA-raadslid Sofyan Mbarki op kieslijst Tweede Kamer

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Sofyan Mbarki staat op de 17de plek van de kieslijst van zijn partij voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Daarmee lijkt zijn vertrek uit de gemeenteraad aanstaande.

Ruben Koops
Sofyan Mbarki Beeld PvdA
Sofyan MbarkiBeeld PvdA

De PvdA heeft donderdag de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd en Sofyan Mbarki is daarop de meest opvallende Amsterdamse politicus. Hoewel het nog onzeker is of plek 17 ook een transfer oplevert - de PvdA scoort momenteel 12 tot 16 zetels in de Peilingwijzer - maakt Mbarki een redelijke kans.

Vooral als zijn partij na de verkiezingen toetreedt tot een nieuwe coalitie, en Kamerleden die hoger op de lijst staan minister of staatssecretaris worden.

Mbarki (36) zit sinds 2014 in de gemeenteraad en werd in 2018 fractievoorzitter. Hij was eerder docent en coördinator op het Calvijn College in Nieuw-West, waar Mbarki woont met zijn gezin. Momenteel is Mbarki actief als adviseur in de onderwijswereld.

“Ik ben trots deel uit te maken van dit team en kijk ernaar uit om me vanuit de Kamer in te zetten voor jongeren,” zegt Mbarki. In de raad hield Mbarki zich vooral bezig met jeugdzaken, onderwijs en veiligheid.

Promotie

Mbarki is overigens niet de hoogst geplaatste Amsterdammer op de lijst. Ook Lodewijk Asscher (plek 1), Khadija Arib (plek 2) en Lilianne Ploumen (plek 3) wonen in de hoofdstad. Lager op de lijst staan stadgenoten Fatihya Abdi (31), Rebekka Tselms (34) en Bas Bijlsma (38). De lijst wordt afgesloten door Amma Asante uit Badhoevedorp, die tussen 1998 en 2006 raadslid was in Amsterdam.

Als Mbarki vertrekt is hij de tweede Amsterdamse PvdA’er in korte tijd die promotie maakt. Half december zal PvdA-wethouder Sharon Dijksma (verkeer) haar werkzaamheden in de hoofdstad neerleggen om burgemeester van Utrecht te worden. De partij zoekt momenteel naar een opvolger.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden