Amsterdams bedrijfsleven waarschuwt: ‘Er kunnen 50.000 banen verdwijnen’

Het georganiseerde bedrijfsleven in Amsterdam waarschuwt: door de coronacrisis kunnen bijna 50.000 banen verdwijnen.

Afgesloten terrassen op het Marie Heinekenplein tijdens de coronacrisis. Beeld ANP
Afgesloten terrassen op het Marie Heinekenplein tijdens de coronacrisis.Beeld ANP

Dat schrijft het bedrijfsleven onder leiding van werkgeversbond VNO-NCW in een open brief aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad. “We vragen de Amsterdamse gemeenteraad alles te doen wat in haar vermogen ligt om deze kaalslag te voorkomen,” aldus Hans Bakker, voorzitter van de vakbondafdeling in de metropool.

Door de coronacrisis stevenen veel bedrijven af op een faillissement. Volgens VNO-NCW staat met name horecaondernemingen en winkels het water aan de lippen.

Amsterdam wordt door de economische crisis harder geraakt dan de rest van Nederland, zo bleek eerder al uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Elke maand dat de coronacrisis voortduurt, kost de regio Amsterdam 1,6 miljard euro.

De steunregelingen, zoals NOW en BMKB, zijn volgens de vakbond niet voldoende om te zorgen dat de ondernemers het hoofd boven water kunnen houden. Daarnaast is een groot deel van de inkomsten afkomstig van buitenlandse toeristen, die naar verwachting voorlopig niet naar Amsterdam zullen terugkomen.

“Als de maatregelen versoepeld worden, gaan Amsterdammers weer cafés, restaurants of winkels bezoeken,” zegt Bakker, “maar de buitenlandse gasten blijven voorlopig nog weg. Een rendabele exploitatie zal voor deze ondernemers te laat komen. Zij zullen de coronacrisis niet overleven.”

Daarom vraagt het georganiseerde bedrijfsleven de Amsterdamse fractievoorzitters zich in te zetten voor verruiming van de bestaande steunregelingen en om een (extra) noodbudget beschikbaar te stellen voor horecaondernemers en winkeliers in de detailhandel die in moeilijkheden komen. Ook moet de aanscherping van de maatregelen tegen ‘toeristische drukte’ volgens VNO-NCW worden uitgesteld, zoals de beperkende verordening voor terrassen, en moet de gemeente bij verhuurders aandringen op uitstel van of korting op het betalen van de huur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden