Amsterdams bedrijf haalt 78 miljoen euro op voor kankeronderzoek

Het Amsterdamse techbedrijf Lumicks, dat zich eerder afsplitste van de Vrije Universiteit (VU), heeft een kapitaalinjectie gekregen van 78 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelt een technologie die de ontwikkeling van kankermedicijnen efficiënter moet maken.

Marlie van Zoggel
Met de techniek van Lumicks moet beter voorspeld kunnen worden welke behandeling van kanker de grootste kans van slagen heeft. Beeld Getty Images/Science Photo Library RM
Met de techniek van Lumicks moet beter voorspeld kunnen worden welke behandeling van kanker de grootste kans van slagen heeft.Beeld Getty Images/Science Photo Library RM

De techniek die Lumicks ontwikkelt is erop gericht de moleculaire interactie tussen cellen te meten. Hierdoor kan, op basis van de bindingskracht die een cel heeft met kankercellen, beter worden voorspeld welke behandeling de grootste kans van slagen heeft.

Lumicks, dat in 2014 werd opgericht en inmiddels 150 mensen in dienst heeft, bracht de afgelopen jaren verschillende medische meetinstrumenten op de markt. Met het geld dat zij nu van investeerders ontvangen willen ze ‘honderden’ nieuwe banen creëren, zegt ceo en medeoprichter Olivier Heyning tegen het FD.

Het kapitaal is grotendeels afkomstig van Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Er is één Nederlandse financier betrokken: investeringsmaatschappij Gilde Healthcare, dat is gevestigd in Utrecht.

Lumicks verwacht met de technologie bij te dragen aan de ontwikkeling van immuun- en celtherapieën, die veel worden ingezet bij de bestrijding van kanker. Daarnaast is de techniek volgens het bedrijf ook geschikt voor de ontwikkeling van medicijnen voor andere ziektes.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden