PlusAchtergrond

Amsterdams asiel krijgt dagelijks ‘coronahuisdieren’ terug

Veel Amsterdammers brengen hun huisdieren die ze in de lockdown in huis hebben gehaald weer naar het asiel. Het aantal binnengebrachte dieren in Amsterdamse asielen is de afgelopen maanden aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

Marijne Beijen
De dagopvang van dierenasielen zit weer volgeboekt, nu mensen vaker naar kantoor gaan. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De dagopvang van dierenasielen zit weer volgeboekt, nu mensen vaker naar kantoor gaan.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De afgelopen tijd vinden medewerkers van het dierenasiel DOA in Amsterdam Nieuw-West elke dag wel een doos met een gedumpt konijn voor de deur. En wekelijks komt er een ‘coronahond’ binnen. Dat vertelt Jeanine Kornmann, woordvoerder van DOA Amsterdam.

DOA, het grootste asiel van Nederland, merkte eerder dit jaar al dat er meer huisdieren binnen werden gebracht. Waar dat er in eerste maanden van 2020 enkelen waren, zijn in dezelfde maanden van dit jaar al tientallen dieren afgeleverd. Veelal door mensen die de dieren juist tijdens de geïsoleerde coronamaanden in huis haalden.

Volle dagopvang

Die trend lijkt de afgelopen maanden door te zetten. Het asiel verwacht dat de aantallen alleen maar verder oplopen naarmate Nederland verder uit de lockdown kruipt. Want, zegt Kornmann: “Mensen kunnen er weer op uit, mogen weer naar kantoor. Huisdieren verdwijnen weer uit beeld. En dan is het: weg ermee.”

Ook de dagopvang voor honden zit vaak volgeboekt, nu het thuiswerken enigszins op zijn retour is. Dat ziet ook de Dierenopvang Haarlemmermeer. Een medewerker vertelt dat ze druk zijn met het verwerken van de aanvragen voor de dagopvang. “Baasjes geven aan binnenkort weer naar werk te moeten, en dat de hond overdag dus ergens terecht moet.”

Amsterdamse dierenopvang Loes voor Dieren, die dieren onderbrengt in een tijdelijk pleeggezin, merkt vooral dat het aantal beschikbare pleeggezinnen afneemt, al zijn er nu nog voldoende.

Ook voor de baasjes van iets minder conventionele huisdieren lijken de coronaversoepelingen reden om hun beesten weg te doen, zegt een woordvoerder van stichting TCN Animal Rescue uit Zwanenburg, vlak bij Amsterdam. Normaal komt daar een keer in de twee dagen een reptiel binnen, zoals een koningspython of een landschildpad. De laatste maanden zijn dat elke vier dagen drie dieren.

Angstige dieren

Veel van de bij asiel DOA binnengebrachte gevallen zijn schrijnend. Onopgevoede honden, verwaarloosde katten en hordes angstige konijnen: volgens Kornmann typische kenmerken van ‘coronahuisdieren’. Ook belandden er afgelopen maanden meer puppy’s in het asiel, afkomstig van illegale broodfokkers.

Medische problemen, maar vooral gedragsproblemen zijn vaak de reden dat baasjes hun dieren nu weer terug naar het asiel brengen, merken medewerkers van het asiel. Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis vonden juist meer honden een thuis: mensen waren meer thuis, gingen niet op vakantie en hadden zo meer tijd voor een huisdier.

Huishoudens die tijdens de lockdowns een viervoeter aanschaften, verkijken zich op wat daarbij komt kijken, vertelt Kornmann. “Puppyscholen waren dicht, honden zaten alleen bij hun baasje thuis en socialiseerden niet. Ze zijn niks gewend.”

Samen zoeken naar een oplossing

De honden die ter adoptie worden aangeboden, zijn om die reden eenkennig, angstig en agressief. En baasjes zitten vaak met de handen in het haar, zegt Kornmann. Het Amsterdamse asiel wil baasjes die hun dieren terugbrengen niet veroordelen, maar vooral samen op zoek naar oplossingen. “Een dag naar de puppy-opvang, een dag naar opa of oma, er zijn echt vaak wel mogelijkheden.”

Meerdere asielen geven aan dat ook de naderende vakantieperiode weer kan zorgen voor een toestroom van het aantal achtergelaten of naar het asiel gebrachte dieren. Kornmann: “Dat is elk jaar het geval, maar kan deze zomer helemaal problematisch worden.”

In de landelijke cijfers is de toestroom van coronahuisdieren bij asielen vooralsnog niet te zien, zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming, al zijn die cijfers alleen gebaseerd op de 28 bij hen aangesloten asielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden