Plus

Amsterdammers over parkeertarief: van 'schande' tot 'begrijpelijk'

Sinds zondag zijn de parkeertarieven in Amsterdam flink verhoogd. De één noemt het 'belachelijk' en 'wel heel erg duur', de ander vindt het 'een hele goede maatregel'.

David Hielkema
Mital Demiral: 'Vijf euro per uur is meer dan genoeg. Ik vind dit echt te duur' Beeld ANP
Mital Demiral: 'Vijf euro per uur is meer dan genoeg. Ik vind dit echt te duur'Beeld ANP

Parkeren in Amsterdam was al duur en sinds deze zondag gaat er nog een schepje bovenop. De gemeente wil de stad autoluw maken en het gebruik van openbaar vervoer en de fiets stimuleren.

In vrijwel heel Amsterdam zijn de prijzen verhoogd. In het centrum met vijftig procent: van 5 euro per uur naar 7,50 euro. In De Pijp, rond de Zuidas en in een aantal wijken in West gaan bezoekers zelfs het dubbele betalen van het eerdere tarief.

Ellen Schutten (53), casting director, woont in Amsterdam-Centrum
"Belachelijk. Een schande, echt. Mijn moeder kwam vandaag even langs om mijn verjaardag te vieren. Toen ze zag wat erop de parkeermeter stond, schrok ze zich rot. Na een uur wilde ze alweer weggaan. Natuurlijk zei ik: 'Ma, ik betaal het voor je,' maar daar schaamt ze zich dan voor. Het is vooral voor de bezoekers die naar mij komen erg. Ik merk dat ze mij daardoor weren en ik naar hun moet gaan. Eigenlijk jaagt de gemeente de mensen uit de middenklasse weg, terwijl de mensen die in de grachtenpanden werken wel gewoon blijven komen."

Ellen Schutten Beeld Marc Driessen
Ellen SchuttenBeeld Marc Driessen

Frank Meijer Cluwen (70), jurist letselschade, woont in Loosdrecht
"Ergens begrijp ik het wel, maar ik vind het ook jammer. Amsterdam heeft het geld nodig om veranderingen voor infrastructuur in het centrum door te voeren. En als dit bedoeld is om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken, gaat dat ook lukken. Zelf pak ik altijd de auto en gebruik ik nooit het openbaar vervoer. Ja, het vliegtuig, maar verder niet. Ik heb het geluk dat ik mij dat kan permitteren. Mijn vrouw en ik komen vaak even naar Amsterdam. Winkelen, lekker wat eten. Het viel trouwens op dat er aardig wat parkeerplekken vrij zijn. In die zin is dit misschien wel voor sommigen een sociale regeling."

Frank Meijer Beeld Marc Driessen
Frank MeijerBeeld Marc Driessen

David Josepa (32), recruitment consultant, woont in Hoorn
"Ik vind het wel heel erg duur. Doordeweeks kom ik ook naar Amsterdam voor mijn werk, maar dan ga ik altijd met het openbaar vervoer. Als ik in het weekend naar Amsterdam ga om vrienden te zien of omdat ik naar de kerk ga, wil ik lekker met de auto. Soms parkeer ik dan bij Sloterdijk, waar het gratis is, en pak ik vanaf daar de tram naar het centrum. Vandaag had ik wat haast om de kerkdienst te halen en dan is dit toch wat makkelijker."

David Josepa Beeld Marc Driessen
David JosepaBeeld Marc Driessen

Boris Harmsen (38), werkt in de financiële wereld, woont in Amsterdam-Centrum
"Een hele goede maatregel. De binnenstad is niet voor de auto's en het is goed dat milieuonvriendelijke dingen extra worden belast. Het is ook zonde dat we niet efficiënter omgaan met de omgeving en zoveel ruimte aan parkeerplekken geven. Ik maak gebruik van een deelauto en het zou goed zijn als we met z'n allen die kant opgaan. In het idee van deelauto's zou meer in moeten worden geïnvesteerd, zodat het ook minder duur wordt. Het hele hebben van auto's is een achterhaald idee: als je ziet hoeveel auto's hier de hele week stilstaan."

Boris Harmsen Beeld Marc Driessen
Boris HarmsenBeeld Marc Driessen

Pat van den Wall Bake-Thompson (71), pensioen, woont in Amsterdam-Centrum
"Mensen zullen op zoek gaan naar andere oplossingen, want het is echt te duur om dit te betalen. Het maakt het voor bezoekers onmogelijk om hier met de auto te komen. Wat Amsterdam zou moeten doen is passen uitdelen aan bewoners. Met die passen kunnen hun bezoekers dan parkeren. Zoiets zou zeker goed zijn voor mensen die over een bepaalde leeftijd zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen komen. Het grootste probleem op de grachten zijn trouwens de aannemers. 's Ochtends om acht uur is alles al bezet en is er geen één plekje vrij."

Pat van den Wall Bake-Thompson Beeld Marc Driessen
Pat van den Wall Bake-ThompsonBeeld Marc Driessen

Mitat Demirel (40), eigen klusbedrijf, woont in Amsterdam-West
"Vijf euro per uur is meer dan genoeg. Ik vind dit echt te duur. Voor mijn werk, ik schilder en doe veel andere klussen, ben ik veel in het centrum. Nu is het voor de klant al snel zo'n 200 euro per week aan parkeerkosten. Dat wordt alleen maar meer. Voor een weekje werk! We kunnen wel met de fiets komen, maar dan hebben we geen materiaal bij ons. En even op en neer naar de groothandel om spullen te kopen, lukt fietsend ook niet. Voor niemand is deze prijsverhoging goed. Voor mij niet, voor mijn klanten niet. Alles wordt alleen maar duurder in Amsterdam."

Mitat Demirel Beeld Marc Driessen
Mitat DemirelBeeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden