Ochtendrituelen

Amsterdammers over hun ochtend­rituelen: ‘Het is een soort meditatie’

In de vroege ochtend moet het gebeuren. Wie de dag goed start, is scherper, productiever en beter gehumeurd. Amsterdammers over hun ochtend­rituelen. Vandaag: Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace. 

Beeld Anne Stooker

Hoe laat gaat de wekker?

“Om kwart voor zeven, en dan gaat er nog een om kwart over zeven. De ene gaat op mijn ene telefoon, de andere wekker op mijn andere. In dat halve uur ertussen ben ik zeker wel wakker, maar laat ik dat aan niemand blijken. Ik heb mijn ogen dicht, ik praat niet, maar ben wel aan het nadenken. Zelfs op mijn vierjarige dochter, die ’s ochtends vaak tussen ons in kruipt, reageer ik niet. Dat vind ik ook wel merkwaardig van mezelf.”

Hoe ziet uw ochtendritueel eruit?

“Ik neem de dag en het leven met mezelf door. Hoe verhoud ik me tot onderwerpen en tot mensen, hoe gaat het met ze, hoe is het met mijn team? Als ik een vergadering heb, probeer ik me vast voor te stellen hoe die gaat lopen. Goed en productief, of is iedereen moe, komt er weerstand, hangt er een sfeer van ‘not invented by me’?”

“Op het moment dat zoiets aan de hand is, weet ik: dit zag ik aankomen. Dan kun je er beter op reageren, want dan heb je er al over nagedacht.”

“Ik heb niet echt een woord voor wat ik doe. Het is een soort meditatie. Na dat halve uur ben ik mijn ongeduld en mijn opgejaagdheid kwijt, net als het ongemak over dingen die stress veroorzaken.”

“Ik ben hiermee begonnen toen ik in Zuid in de deelraad zat. We vergaderden tot laat, thuis ging ik dan meteen slapen. Als ik ’s ochtends wakker werd, vergaderde ik met mezelf nog door. Dan kwamen flarden van die vergadering terug: iemand riep iets, had ik nou wel of niet goed antwoord gegeven? Gek werd ik ervan, al die emoties. Zo indrukwekkend. Nu blijf ik niet meer hangen in flarden van gesprekken en vergaderingen. Door die mentale oefening ben ik veel weerbaarder.”

Wat gebeurt er als u er niet aan toekomt?

“Dan schiet ik veel sneller uit mijn slof. Nu heb ik het geduld voor het ­gedoe van de ochtend met drie kinderen: wie heeft er een toets, heeft ­iedereen zijn brood mee, waar zijn de gymspullen?”

Wat is de grootste uitdaging van uw dag?

“Ik moet ruimte hebben in mijn hoofd en in mijn denken. Veel collega’s hebben het nodig om te kunnen spuien. Dat moet ergens heen, dat moet je kunnen opnemen, ordenen, ergens aan verbinden. Je kunt wel op je werk komen met een hele lijst actiepunten, maar voor mij werkt het beter als je gewoon goed kunt reageren op wat mensen bezighoudt. Dan weten ze daarna ook wat ze moeten doen en ben jij niet alleen heel hard bezig met je eigen taakjes en met wat jij vindt dat er moet gebeuren.”

Wat heeft u geprobeerd dat niet is gelukt?

“’s Ochtends sporten. Iedereen wil dat, maar je probeert het een paar keer en daarna komt het er niet meer van.”

Wat is uw beste advies?

“Houd geen lijstjes bij. Probeer zo veel mogelijk uit het hoofd te doen, hoe lastig dat ook is. Het dwingt je om goed te luisteren, in je eigen hoofd ­samen te vatten en te onthouden wat jij zelf moet doen. Je kunt bij een vergadering wel wachten op de notulen, maar die komen vaak veel later pas – en de kans is klein dat je ze dan leest. Ik heb afgesproken met mezelf dat ik, als ik ergens bij ben, er echt ben. Dus dan heb ik aandacht, dan luister ik.”

“En nog iets: als je een druk leven hebt en veel stress, ga dan één dag in de week vroeg naar bed. Gewoon, uiterlijk half tien. Het maakt niet uit welke dag, wanneer het kan: hóp, je bed in.”

Anna Schoemakers (42) is met Joris Thijssen directeur van Greenpeace Nederland. Ze woont met haar man en hun drie kinderen in Tuindorp Oostzaan.Beeld Harmen De Jong
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden