Amsterdam Bewaar

Amsterdammers mogen exotische dieren houden

De krokodillen bewaakten een grote som geld
De krokodillen bewaakten een grote som geld © Politie Amsterdam

De gemeente gaat het houden van krokodilachtigen en andere exotische dieren door particuliere Amsterdammers niet verbieden. Daarmee reageert het college op een voorstel van de Partij van de Dieren (PvdD).

De partij kwam met het voorstel 'Geen gevaarlijke dieren in Amsterdam' nadat de recherche afgelopen februari twee krokodillen ontdekte tijdens een inval in het kader van een groot onderzoek naar handel in synthetische drugs.

Overlast bestrijden
De PvdD wil het houden van gevaarlijke dieren aan banden leggen. Maar het college wijst het voorstel af omdat het voor de gemeente alleen mogelijk is om overlast te bestrijden en niet het houden van (potentieel gevaarlijke) dieren per definitie te verbieden.

De krokodillen zaten destijds in een loods in een woonwagenkamp in Oost. De reptielen bewaakten een grote som geld, verstopt in een bergplaats die enkel te bereiken was door de dieren te passeren.

Showman
De eigenaar van de krokodillen, Ferry P., reist al tientallen jaren als showman door het land met alligators, vogelspinnen en wurgslangen. Zijn advocaat verklaarde in februari dat P. niet wist dat hij koffers met geld in zijn pand had liggen.

De recherche komt in onderzoeken naar drugsbendes overigens vaker opmerkelijke beesten tegen die drugs of geld 'bewaken'. Zo trof de Amsterdamse politie in het najaar van 2013 een forse leguaan aan tijdens een inval in een wietplantage in Amsterdam. Elders in Nederland werden eens pythons gevonden in een drugspand - kennelijk met een vergelijkbaar doel.