Amsterdam Bewaar

Amsterdammers leggen vluchtelingenkamp in 360-graden video vast

Dan Tan stelt de 360-graden camera op in het vluchtelingenkamp in Noord-Irak.
Dan Tan stelt de 360-graden camera op in het vluchtelingenkamp in Noord-Irak. © VR Gorilla

Twee Amsterdamse filmmakers hebben in een Iraaks vluchtelingenkamp Virtual Reality video's opgenomen. 'Op deze manier kun je ervaren hoe het is om in zo'n kamp te leven.'

In januari reisden Daan Tan (30) en Peter van Apeldoorn (34) af naar Noord-Irak om daar een vluchtelingenkamp te bezoeken. Het resultaat: een viertal portretten van verschillende mensen woonachtig in het kamp te zien in Virtual Reality (VR).

"Juist dit medium leent zich goed voor het tonen van de uitzichtloosheid van deze mensen. Je ervaart hoe het is om in iemand anders schoenen te staan," zegt Tan.

Hiermee kunnen we iemand laten ervaren hoe het is om een vluchteling te zijn

Daan van Tan

Keiharde realiteit
In samenwerking met Stichting Vluchteling werd de dagelijksheid van het kamp vastgelegd. "Met VR is het moeilijk ontsnappen aan de keiharde realiteit van de situatie waar deze mensen in verkeren. Op televisie is alles gekaderd, bij VR is het overal om je heen."

Omdat niet iedereen in het bezit is van de VR-bril hebben de heren de video's ook in 360-graden beeld opgenomen en op YouTube gezet. Met het project hoopt Tan de negatieve klank van het vluchtelingendebat af te zwakken. "Hiermee kunnen we iemand laten ervaren hoe het is om een vluchteling te zijn. Als je mening is veranderd na het zien van deze beelden, hebben wij ons doel bereikt."