Amsterdammers klagen sinds corona meer over hangjeugd en geluidshinder

De politie van Amsterdam heeft sinds de invoering van de coronamaatregelen flink meer meldingen gekregen van burgers die te maken hadden met jeugdoverlast. In april en mei kwamen meer dan 700 meldingen binnen, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de maanden daarvoor.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit de dataset van de politie blijkt dat de afgelopen acht jaar nooit eerder zo veel is geklaagd over jongeren bij de politie als in de maanden april en mei: respectievelijk 759 en 863 keer. In maart was dat nog 353 keer en in dezelfde maanden een jaar geleden 364 en 449 keer.

De meldingen gaan met name over hangjeugd en geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door jongeren. Hieronder vallen niet vandalisme en baldadigheid.

De politie registreerde de afgelopen maanden ook een toename in klachten van geluidshinder in Amsterdam. In de maanden april en mei werd meer dan 900 keer geklaagd. Gewoonlijk ligt het aantal klachten veel lager, afgelopen jaar kwam een enkele keer 600 klachten per maand voor.

De politie meldt dat het korps bekend is met de laatste cijfers, maar kan niet zeggen of er een direct verband is met de coronamaatregelen. Mogelijkerwijs melden Amsterdammers bij de politie vooral dat jongeren de 1,5 metermaatregel overtreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden