PlusKan dat niet anders?
Amsterdammers ergeren zich kapot aan het geluid van bladblazers. Kunnen de straten niet anders worden schoongeveegd?
Een doodlopend fietspad, trappen met ‘luie’ treden of een bankje met de rug naar het plein. Dossier: Kan dit niet anders? Vandaag: de onwaarschijnlijke herrie van bladblazers.
Weinig herrie is zo vervelend, zo indringend als een bladblazer in actie. Onbegrijpelijk met hoeveel kabaal het verplaatsen van blaadjes gepaard kan gaan. Je hoort ze al naderen, ten minste 10 minuten voordat jouw stoepje wordt bereikt. Langzaam maar zeker zwelt het aan. Totdat het lijkt alsof ze bij je in de huiskamer bezig zijn, alsof ze met een kettingzaag een boom staan om te zagen.
Dit is geen plaatselijk probleem, maar speelt overal in de stad, blaadjes of niet, constateerde lezer Robert Rehm. Daar heb je ze weer, schreef hij de krant. ‘Mannen met bladblazers. Liggen er zoveel blaadjes in de Anjeliersstraat dan? Nee, er liggen helemaal geen blaadjes in de Anjeliersstraat. Wel zwerfvuil. Zwerfvuil dat heel goed zou kunnen worden opgeruimd door mannen met bezems, maar dat is kennelijk te duur. De Amsterdammers opzadelen met de extreme herrie van bladblazers is goedkoper.’
Een mannending
Mannen dus. En het moet gezegd: bladblazen is echt een mannending. De bedieners van de buitenstofzuigers zijn echt nóóit vrouwen. Het zijn altijd mannen die, zo op het oog, met een combinatie groot plezier en evenveel verbetenheid straten vullen met hun lawaai.
Bladblazen is de laatste jaren hoe langer hoe meer een onderwerp geworden. Het zou niet goed zijn voor de natuur, voeding uit de bodem zou ermee worden weggenomen. En er is de uitstoot: worden er op deze manier niet giftige stoffen als stikstofdioxiden en fijnstof de lucht in geblazen, schadelijk voor mens en klimaat?
Blazers uitfaseren
Den Haag bemoeide zich er zelfs al mee. Maar een algeheel verbod zit er niet in, zei Van Veldhoven in januari 2020. De toenmalige milieuminister wees in de Kamerbrief op Europese regels en sprak van het ‘uitfaseren’ van vervuilende blazers.
De Vlaamse regering verbood in 2019 de gemeenten om nog gebruik te maken van bladblazers met een tweetaktmotor. In Duitsland mag op bepaalde tijden op werkdagen niet worden geblazen en op zondag helemaal niet. Particuliere bladblazers lijken er niet of nauwelijks te zijn in Amsterdam: het is de gemeente vooral die de apparaten inzet. Kan dat nou niet anders?
Elektrische bladblazers
Het gevoel van veel Amsterdammers dat de bladblazer overal is, lijkt te kloppen. Tijdens het piekmoment van de bladperiode zijn er in de stad op werkdagen circa tachtig tot honderd bladblazers actief, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Omdat er in de herfst te veel blad in een korte periode valt om dat handmatig op te ruimen. Wij begrijpen dat het gebruik van bladblazers met een benzinemotor tot aanzienlijke geluidsoverlast leidt. Vooral bij mensen die in nachtdienst werken, ziek zijn of thuis werken, zorgt dit voor irritatie.”
En: bladblazers, de meeste met een benzinemotor, worden inderdaad ook ingezet om zwerfafval op te ruimen, onder andere tussen fietsenrekken en geparkeerde auto’s. Elektrische blazers zijn nog niet geschikt voor ‘het zware werk’, aldus de woordvoerder. “Wel wordt er al volop geëxperimenteerd met nieuwe elektrische bladblazers waaronder een model dat waarschijnlijk geschikt is voor de parken.”